Prostreno.cz

Potraviny z domácích zásob, které zmizíkují pigmentové skvrny

Trápí vás nevyrovnaný tón kůže a neestetické pigmentové flíčky? Zkuste na ně vytasit jablečný ocet, šťávu z červené cibule nebo zelený čaj. Možná se tím všechno vyřeší!

Pigmentové skvrny nejsou jen nevzhledné, ale i psychicky znepokojující. Tvořit se mohou na obličeji i celém těle, a to z celé řady důvodů. Počítají se mezi ně genetické dispozice, přirozené stárnutí, přílišná náklonnost k opalování i užívání některých léků, jako jsou třeba antibiotika, psychofarmaka nebo antikoncepce. Souvisí však i s chronickými záněty, nutričními nedostatky, zhoršenou funkcí jater a hormonálními výkyvy. Příčin je skutečně mnoho. Ale pomocných prostředků naštěstí také. Které konkrétní máte dokonce doma?

Kouzlo alternativní medicíny

Ještě dřív, než se do řešení tohoto kosmetického problému s veškerou vervou pustíte, byste měli vědět pár věcí. Například to, že stoprocentní úspěch vám nikdo nezaručí. Pravdou ovšem zůstává, že i dermatologové k léčbě hyperpigmentace využívají chemické peelingy, které obsahují kyselinu mléčnou, citronovou, glykolovou, octovou a salicylovou. A některé tyto látky zprostředkovávají i potraviny z vašich soukromých zásob, proto na ně pokožka může dobře reagovat. Po čem se tedy v kuchyni porozhlédnout?

Jablečný ocet na tělo i do salátu

Ocet z jablek představuje naprosto běžnou kulinářskou ingredienci. Jeho pole působení je ale mnohem širší, což dokazují i četné vědecké studie. Třeba ta, o které se zmiňuje magazín Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, naznačuje, že se jablečný ocet může uplatnit v boji proti pigmentovým skvrnám, neboť působí jako peeling i poskytovatel polyfenolů a uvedené kyseliny octové. Smíchejte ho ve stejném poměru s vodou a směsí si potírejte zasažená místa, a to alespoň dvakrát denně.

Čaj nebo cibule? I to se počítá!

Příznivé účinky může mít i zelený čaj, jak prokazuje další studie, tentokrát zveřejněná v časopise Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery. Také jeho složení vyrovnává tón pokožky, což je zásluha antioxidačních kyselin. Ty blokují procesy probíhající v buňkách, jež jsou odpovědné za tvorbu nevzhledných flíčků. Stejné schopnosti má kupodivu i šťáva z červené cibule. Vyplývá to z poznatků průzkumu, které cituje zase žurnál Natural Product Research.

Zdroje: medicalnewstoday.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25811473/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735895/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3663177/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20635304/





Celkem 3 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat