Prostreno.cz

Zázračné vlastnosti lněného semínka

Lněná semínka jsou absolutní superpotravina – a dokonce mají i nízký obsah sacharidů. Zato obsahují hodně vlákniny, esenciální omega-3 mastné kyseliny a fytominerály, které chrání naše buňky. S přijímaným množstvím byste měli být ale opatrní.

Lněná semínka používali už naši předkové jako lék a jsou dodnes velmi populární.

Vlákninová bomba

Díky vysokému obsahu vlákniny, která tvoří více než třetinu lněného semínka, jsou především podporou trávení. Vzhledem k hlenu a bobtnajícím látkám, které se nacházejí hlavně ve skořápce, se cítíte nasycení mnohem déle.

Detoxikační pomocníci

Sbohem, toxiny! Bobtnající látky v lněném semínku vážou toxiny ve střevech a pomáhají tak tělo detoxikovat.

Protizánětlivé látky

Lněná semínka mají téměř 30 procent polynenasycených omega-3 mastných kyselin – což je ještě více než u ryb. Omega-3 mastné kyseliny ochraňují srdce a krevní oběh a podporují vlastní obranné buňky těla. Kromě toho podporují funkci mozku, mají pozitivní vliv na krevní cévy a hladinu cholesterolu.

Chrání buňky

Lněné semínko obsahuje lignany. Jedná se o sekundární rostlinné látky, které působí jako silné antioxidanty, a přírodní fytoestrogeny, které vyrovnávají hormonální rovnováhu. Lignany mají údajně také protirakovinný účinek.

Dodavatelé vitaminů 

Lněná semínka jsou bohatá na vitaminy B1, B2, B6 a E. Najdete v nich i kyselinu listovou, která je nezbytná pro buněčný růst a procesy dělení.

Jsou lněná semínka vhodná pro hubnutí?

Rozhodně ano. Obsažená vláknina v žaludku nabobtná a zvětší objem, takže dokážou skutečně naplnit. Další výhodou je, že hladina cukru v krvi zůstává po jídle stabilní – a to zase zabraňuje dalším chutím. Lněná semínka navíc poskytují extra porci bílkovin (neuvěřitelných 29 gramů na 100 gramů) a poskytují nám důležité, nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Obě živiny jsou nepostradatelné pro zdravé budování svalů. Proč vám to pomůže zhubnout? Čím více svalů vybudujete, tím vyšší je bazální metabolická rychlost – a tím více kalorií spálíte.

Na co si dát pozor 

Ale buďte opatrní: Ve velkém množství mají extrémně trávicí a projímavý účinek. 2–3 lžíce lněného semínka denně je maximální dávka.

Lněná semínka obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové. Proto se doporučuje nekonzumovat denně více než celkem 45 g denně. Pokud chcete mít jistotu, měli byste na lněné semínko nalít horkou vodu a nechat ji namočit asi 15 minut. Tím se toxiny rozpustí.

Lněné semínko by mohlo také omezit účinnou absorpci léků. Počkejte proto po podání léku asi tři až čtyři hodiny než si lněné semínko dáte k jídlu.

Během těhotenství a laktace by měl být příjem lněného semínka 1 polévková lžíce denně.

Zdroj: názory autora, www.fitforfun.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat