Prostreno.cz

Varovné signály nadměrné konzumace sacharidů

Přebytek sacharidů ve stravě může způsobit jisté zdravotní problémy. Jak na ně tělo reaguje, když jich je skutečně příliš? Všímejte si těchto varovných znamení!

Sacharidy organismu poskytují energii, která je potřebná k provádění tělesných funkcí a fyzické aktivity. Bohužel platí, že ne všechny zdroje sacharidů jsou stejně výživné. Ty rafinované a zpracované, jako jsou bílé těstoviny, bílý chléb a rýže, postrádají zdraví prospěšné složky, jako je vláknina, vitaminy a minerály. Zároveň mají vysoký glykemický index a glykemickou zátěž.

Takové potraviny způsobují rychlé kolísání inzulinu a krevního cukru, což způsobuje prudký hlad a přejídání. Postupem času to zvyšuje riziko cukrovky a srdečních chorob. Nadměrná konzumace sacharidů, zvlášť těchto méně vhodných, se ale projevuje i jinými způsoby. Kdy být v pozoru?

Červené vlajky aneb Tělo volá o pomoc

Množství sacharidů ke konzumaci je individuální volbou, protože každý člověk má různé typy tělesného složení (voda, bílkoviny, tuky). Přihlíží se i k rychlosti metabolismu, indexu tělesné hmotnosti, fyzické aktivitě a stravovacím návykům. Obecně ale platí, že 55 až 60 procent celkové energetické potřeby by mělo být přijato ze složitějších sacharidů a velmi málo z jednoduchých sacharidů.

Na velké množství sacharidů tělo reaguje přibýváním na váze, únavou, vysokým cholesterolem, vysokou hladinou inzulinu i cukru v krvi, dále pak kožními problémy, chutí na sladké, zácpou a nadýmáním (obecně narušením trávicího systému). Pravidlo je to jednoduché.

Vždy upřednostněte zdravější varianty sacharidů

Pokud tělo přijímá příliš mnoho jednoduchých sacharidů, kvůli přebytku cukru v krvi beta buňky produkují více inzulinu, aby tento přebytečný cukr přeměnily na glykogen neboli živočišný škrob. Ten slouží jako pohotový, ale rychle vyčerpatelný zdroj glukózy, jejímž odbouráním organismus získává energii. Bez pohybu to ale nejde. Ujistěte se tedy, že máte energetický výdej, ale zároveň konzumujete sacharidy ve správném množství a ze správného zdroje! Pro potřeby hubnutí a zdravého životního stylu se spíš volí ty komplexní, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce, čerstvá zelenina a podobně.

Zdroje: www.healthyeating.sfgate.com, www.healthshots.com, názory autora





Celkem 5 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat