Prostreno.cz

Káva s citronem zázraky nepřinese

Co uděláte po ránu jako první? Vypijete si kávu. A nedáváte do ní náhodou i citronovou šťávu? V poslední době se jedná o trend, který je však diskutabilní.

Káva je stále velmi oblíbená. Šálek, který si objednáte v kavárně, se ale pravděpodobně liší od toho, který si uvaříte doma. To, co kávu definuje, je typ použitého kávového zrna, způsob jeho pražení, množství mletí a způsob přípravy. Lidská reakce na kávu nebo kofein se také podstatně liší.

Nízké až střední dávky kofeinu (50–300 mg) mohou způsobit zvýšenou bdělost, energii a schopnost koncentrace, zatímco vyšší dávky se spojují s negativními účinky, jako je úzkost, neklid, nespavost a zvýšená srdeční frekvence. Navzdory tomu se mnozí kávy prostě nevzdají. Ba co víc, přidávají si do ní, a to hlavně ráno, citron. V naději, že zlepší svoji pleť, zhubnou a zbaví se bolestí hlavy. Skutečně se tohle děje?

Místo mléka citrusy

Citrony patří mezi celosvětově nejvíce produkované citrusové plody. Lidé si jich cení pro jejich léčivé vlastnosti od posilování imunity a obranyschopnosti po urychlování metabolismu bílkovin. O kávě i citronech je známo, že obsahují vysoké hladiny antioxidantů, které chrání tělo před škodlivými účinky nadměrného množství volných radikálů. (Při kombinaci obou se doporučuje přidat šťávu z jednoho citronu do 240 ml kávy.)

Možný recept na chronické stavy?

Takto připravený šálek obsahuje vitaminy a minerály, jako je céčko, B12 , B5, mangan, draslík, hořčík a niacin. Podle některých odborníků káva s citronem chrání játra a krotí depresivní stavy. Pravidelná konzumace je spojena se sníženým rizikem mnoha chronických onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby a diabetu 2. typu.

Mezi další výhody se počítá potenciální zvýšení síly, svalové vytrvalosti a bdělosti. Experti tak hypoteticky (tohoto slova si povšimněte, neboť zatím účinky kávy obohacené o citron nejsou posvěcené vědou) soudí z nutričního profilu a prokázaných účinků jednotlivých položek. Rozhodně ale vyvracejí, že by tento nápoj měl krotit migrény, zmírňovat průjem nebo redukovat břišní tuk. Stejně jako v případě výhod existují i nevýhody pití kávy s citronem.

Když čekáte na zázrak

Pokud jde o to, zda byste měli přidávat citronovou šťávu do svého ranního nápoje, vše záleží na osobních preferencích. Jestli to takhle děláte dlouhodobě a chutná vám to, klidně pokračujte, ale prozatím neočekávejte, že se díky specifické kombinaci těchto dvou položek stane něco magického. Relevantní studie, jež by se zabývala dlouhodobými účinky přímo tohoto konkrétního nápoje, chybí.

Zdroje: www.hps.harvard.edu, www.netdoctor.co.uk, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat