Prostreno.cz

Detoxikace těla pro získání energie

Jste unavení, vyčerpaní a cítíte se nafouklí? Pak se odvažte začít znovu: Zjistěte, která detoxikační forma nebo dietní změna vám nejlépe vyhovuje, abyste znovu získali starou energii a sílu.

Pokud chcete zrychlit svůj metabolismus a očistit se od jedů posledních několika měsíců, často se doporučuje vyzkoušet detoxikaci.

Co je detox?

Termín "detox" pochází z anglického slova "detoxification" a znamená očistit tělo od důsledků nezdravé výživy, stresového hormonu "otravy" a znečišťujících látek v životním prostředí. Toxiny se mohou hromadit například prostřednictvím nezdravé stravy, alkoholu, kouření, znečištěného vzduchu nebo stresu. Našimi nejdůležitějšími detoxikačními orgány jsou játra, ledviny, střeva, kůže a plíce, které vždy zajišťují, že se tělo očistí od toxinů v životním prostředí. Pokud jsou však detoxikační orgány zahlcené nebo kvůli nemoci nefungují, přizpůsobená strava a několik dní úlevy mohou však hodně pomoci (1).

Pokud je tělo silně kontaminováné toxiny v životním prostředí, první varovné signály mohou naznačovat, že je čas na detoxikaci. Jsou to například bledá pleť, pupínky, matné vlasy, zvýšená náchylnost k infekcím, zažívací obtíže (například zácpa nebo neustálý pocit plnosti), vyčerpání, únava, špatná nálada, změna hmotnosti, bolest hlavy, nespavost, pálení žáhy, plísňová infekce nebo bolest kloubů (1).

Co se děje v těle během detoxikace?

Tělo se dokáže zbavit většiny jedů samo. Pokud však toxiny převýší únosnou hladinu, dojde k přetížení. Detox ovlivňuje metabolismus a trávení, což je důvod, proč prvních pár dní také znamená největší změnu. Asi po třech dnech se však dostaví návykový efekt a mnoho lidí cítí mnohem více energie než před detoxikací (1).

Detox pro hubnutí – funguje to?

Toxiny usazené v tukových buňkách se uvolňují se, když se rozkládá tuk. Trávení a metabolismus při a po detoxu pracují plnou rychlostí. Například s detoxem pomocí ovocných šťáv a smoothies můžete zhubnout až jeden kilogram denně. Pokud však chcete zhubnout, neměli byste užívat detoxikační kúru jako prostředek, protože je to spíše o jemném zbavení těla toxinů, a ne nutně o hubnutí. Dalším problémem je, že detoxikace je založená na nulové stravě, takže jakmile začnete jíst znovu normálně, následuje často jojo efekt (1).

Zdroj: www.fitforfun.com, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5115202/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat