Prostreno.cz

Červená řepa léčí akné a urychluje růst vlasů

Jak často jíte červenou řepu? Když zjistíte, že zastavuje tvorbu lupů, podporuje regeneraci a omlazuje pokožku, možná na ni dostanete ještě větší chuť!

První záznamy o červené řepě jsou staré asi tři tisíce let a jejich stopy vedou do Babylonie. K nám do Evropy se tato kořenová zelenina dostala díky rozsáhlosti Římské říše, ve které se hojně využívala nejen jako potravina, ale i mocné léčivo (1, 2). Proč se na tento přírodní zázrak pěje tolik chvály i dnes?

Rudý harmonizátor těla i ducha

V současné době je červená řepa studována zejména pro svou schopnost normalizovat zvýšené hladiny krevního tlaku, čímž prokazatelně omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Její obsažené dusičnany příznivě ovlivňují i fyzický výkon, neboť přispívají k produkci energie. Tato potravina se může pochlubit i protizánětlivým působením, což je zásluha pigmentových fytonutrientů. Protože je štědrým zprostředkovatelem vlákniny, zlepšuje také trávení a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Pozitivní dopad má i mozkové funkce, přičemž dokáže podat pomocnou ruku při hubnutí (3, 4). A co víc – její konzumace vám vylepší i zevnějšek!

Když je jídlo všestrannou kosmetikou

Vitaminem C i dalšími antioxidanty napěchovaná řepa je parádním detoxikačním prostředkem (5). S podporou při odstraňování toxinů přichází i lepší zdraví pokožky. Zmíněné „céčko“ podle studie americké Oregonské univerzity (6) hraje klíčovou roli při syntéze kolagenu a povzbuzuje regeneraci kožních buněk. Protizánětlivé vlastnosti tohoto kořenového pokladu lze využít i při léčbě nepříznivých stavů, jako je například akné. Tedy alespoň podle závěrů jistého zahraničního výzkumu zveřejněných v magazínu Frontiers in Physiology (7).

Vlasy jako z reklamy? Můžete je mít!

Mangan, draslík, železo, zinek i široká škála vitaminů. To jsou živiny, které červená řepa poskytne každému, kdo si ji dopřeje. Její nutriční profil prospívá i vlasům, které se dočkají rychlejšího růstu i prevence nadměrného vypadávání. Mimochodem, tenhle parťák vám možná trochu obarví prsty, ale jako omluvu omezí tvorbu lupů (8).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31553287/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28007968/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27278926/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24876314/, (5) www.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29151813/, (7) www.pi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040229/





Celkem 4 komentářů

Popelka🕷️
07.04.2022
Popelka🕷️
07.04.2022
miroslav
06.04.2022

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat