Prostreno.cz

Červené zelí pod drobnohledem

Červené zelí se svou fialovou barvou a lesklými listy mezi svými kolegy naprosto vyniká. Jak ke své barvě přišlo? Můžete jíst červené zelí syrové, je červené zelí zdravé a kdo nebo co je modré zelí? Otázky, které je třeba objasnit! 

Barva závisí na půdě, ve které je zelí vysazeno! Ještě přesněji: na jeho hodnotě PH. Přírodní barviva nazývaná antokyany – nebo také tzv. sekundární rostlinné látky – které dávají červenému zelí jeho tmavou barvu, působí jako acidobazické indikátory. V kyselých půdách se zelí zbarví spíše dočervena, v převážně alkalických půdách spíše domodra. Mimochodem, tohle můžete také využít v kuchyni: Pokud chcete, aby vaše dušené zelí zůstalo pěkné a červené? Pak stačí do červeného zelí přidat trochu octa, vína nebo citronové šťávy.

Sezona, vzhled a chuť

Červené zelí, stejně jako téměř všechny odrůdy zelí, je typická zimní zelenina a obvykle se sklízí mezi listopadem a prosincem. Speciální časné a středně pozdní odrůdy však umožňují pěstování a sklizeň po celý rok.

Kulatá, tmavá hlava se skládá ze silných, pevných listů s hladkým povrchem. Jsou matné i lesklé a mají tmavou, fialovou barvu. Pokud rozříznete zelí, uvidíte bílá listová žebra, která. Ve srovnání s bílým zelím jsou však hlavy červeného zelí obvykle o něco menší s váhou 500 g až 2 kg. Lehký povlak na vnějších listech červeného zelí není v žádném případě známkou špatné kvality. Je pro tento typ zelí typické a zcela normální. Jakmile odstraníte vnější listy, můžete zelí zpracovat jako obvykle.

Červené zelí chutná spíše jemně s mírně sladkou notou a má samo o sobě ve srovnání s jinými odrůdami spíše málo typickou chuť zelí.

Živiny patrné na první pohled

S pouhými 23 kcal na 100 g má červené zelí velmi nízký obsah kalorií, podobně jako jeho příbuzní. Kalorie vystřelují do nebes pouze typickou přípravou s velkým množstvím sádla.

Červené zelí je přirozeně velmi výživné a zdravé. Poskytuje tělu důležité minerály a vitamíny – včetně železa, vitaminu C a E. Mimochodem: biologická dostupnost železa – tj. využitelnost železa v těle – se zlepšuje s potravinami obsahujícími vitamin C. S 200 g červeného zelí (asi 100 mg vitaminu C) již pokryjete denní potřebu vitaminu C. Červené zelí zároveň obsahuje druhotné rostlinné látky, které mohou působit jako volné radikály proti znečišťujícím látkám ve vašem těle – a váš imunitní systém děkuje!

Připravte si červené zelí

U nás známe červené zelí hlavně jako vydatnou dušenou zeleninu na pečeně a podobně. V mnoha rodinách je tradičně k dispozici jako příloha k vánočním masovým pokrmům, jako je husa nebo kachna. Dušené červené zelí je často považováno za skutečnou nejvyšší disciplínu. Ale jak to, že...? Kdo by to mohl vědět lépe než babička? Celkově celé tajemství spočívá ve vyvážené sladkokyselé hře a správném použití zimního koření.

Číslo jedna je jednoznačně jablko. Nejlepší je sáhnout po poměrně kyselé odrůdě. Během dušení kousky jablek rozkládají svou plnou vůni, což dodává zelí na sladkosti i kyselosti a dává mírně krémovou konzistenci. Ani se sušeným ovocem nic nezkazíte. Kvůli jejich sladkosti a ovocné chuti se v červeném zelí můžete také často setkat se švestkami nebo brusinkami.

Než začnete dusit, potřebuje zelí poctivou dávku tekutiny s chutí! Pokud máte rádi své červené zelí trochu sladší, je nejlepší dusit na portském víně, protože má mnohem více zbytkové sladkosti. Ocet dodává vašemu zelí další kyselost a větší hloubku – nejlépe s červeným vínem nebo jablečným octem.

Brusinkový džem jako takové „the grande finále“ – velkorysá lžíce dokonale červené zelí doplní.

Než ale hodíte čerstvé zelí s cibulí a sádlem do hrnce, přemýšlejte o tom, zda se necítíte spíše na lehký, křupavý salát. Nejpozději na jaře – po všem tom nádherném zimním obžerství – volá tělo po svěžesti. Kreativitě se zde meze nekladou, ať už orientální s granátovými jablky, více asijské s koriandrovým a sezamovým dresinkem nebo klasické s pomerančovými filety. Jedna věc platí v každém případě: Ovoce rozhodně dodá syrovému salátu chuťový vrchol!

Zdroj: www.springlane.com, www.housekeeping.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat