Prostreno.cz

Bílé zelí poskytuje cenné živiny

Jste také jedním z těch, kteří ohrnují nos nad zelím a považují za jídlo chudých? Pak je čas to změnit! Protože tato vydatná a zdravá zelenina je nejen extrémně levná, ale může také chutnat opravdu lahodně – pokud je správně připravená. A poskytuje navíc spoustu cenných živin.

U nás je bílé zelí nejprodávanější odrůdou zelí. Pochází ze Středomoří a bylo již populární ve starověkém Římě. Bílé zelí se považuje za jednu z nejtypičtějších zimních zelenin, a proto se také nejvíce připravuje v chladných měsících. Ve skutečnosti roste od dubna a v závislosti na odrůdě je pak k dispozici po celý rok. Esenciální oleje obsahující síru dodávají zelí jeho vydatnou a typickou vůni, která je završena velmi mírnou sladkostí.

Jak zdravé je bílé zelí?

Již 200 gramů bílého zelí obsahuje 94 mg vitaminu C, což je téměř celá denní potřeba. A to není vše: Nabízí také až 400 procent denního příjmu vitaminu K, stejně jako spoustu selenu, hořčíku a draslíku chránícího srdce.

Obsah vlákniny také mluví v jeho prospěch, protože nejenže vás udržují plné na dlouhou dobu, ale také povzbudí unavené trávení. Kromě toho je bílé zelí také plné takzvaných lapačů volných radikálů, jako jsou bioflavonoidy, chlorofyl, indoly a fenoly. Jedná se o látky, u kterých bylo prokázáno, že chrání naše buňky a zpomalují proces stárnutí.

Nákup

U bílého zelí záleží zejména na vnějších listech. Pokud jsou pěkné a pevné a při ohýbání se zlomí, je opravdu čerstvý. Pokud si koupíte bílé zelí bez vnějších listů, měli byste se ujistit, že nemá žádné skvrny ani díry, ale je rovnoměrně zbarvené a mírně jakoby září.

Skladování

Správně skladované, čerstvě sklizené bílé zelí vcelku vydrží až dva měsíce. Nejlepší je skladovat v chladném sklepě, ale v případě potřeby to samozřejmě zastane i prostor na zeleninu v chladničce. Dokonce i nakrájené bílé zelí zůstává křupavé asi 3 týdny, pokud ho zabalíte do vlhkého hadříku.

Tipy pro přípravu bílého zelí

I když je běžná příprava zelí hodiny vařit nebo dusit, není to dobré ani pro uchování vitamínů, ani pro opravdu dobrou chuť. Proto se snažte dobu vaření co nejvíce zkrátit. Bílé zelí je základem pro takové oblíbené klasiky z babiččiny kuchyně, jako jsou zelné závitky, dušené maso se zelím, salát z bílého zelí nebo křupavé zelné tarte flambée. Doporučujeme francouzskou rafinovanou zelnou polévku, silný irský guláš s jehněčím, pikantní bílé zelí kari s arašídy nebo lahodný boršč.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat