Prostreno.cz

Zelená sestra květáku v podobě brokolice

Brokolice je bohatá na vitaminy a minerály a má jemně kořeněnou chuť. Můžete ji připravit na mnoho způsobů a znovu a znovu objevovat její různorodou chuť.

Brokolice je bohatá na minerály a vitaminy a je vhodná čistě jako příloha nebo do těstovin, polévek, salátů nebo na zapékání. Je nejbližší příbuznou květáku. U nás obvykle najdete zelené odrůdy, ale existují i žluté a fialové. Fialová varianta je obzvláště populární v Itálii.

Brokolice se skládá z jemných kvítků, stonku a malých zelených listů. Všechny části zeleniny můžete konzumovat, a to buď v syrovém stavu nebo tepelně upravené. Je velmi snadno stravitelná a obsahuje hodně vitaminu C a beta-karotenu. Ovšem má i mnoho dalších vitaminů a minerálů. Vařená zelenina má však mnohem nižší obsah vitaminů, protože některé vitaminy přecházejí do vody a jiné se ničí teplem. Proto byste měli zeleninu tepelně upravovat co nejkratší dobu, abyste získali mnoho životně důležitých látek.

Nákup, skladování a používání

Při nakupování byste se měli ujistit, že zelenina má zelenou barvu a nemá nikde žluté zbarvení. Kromě toho by měly být květy uzavřeny.

Nejlepší je, když si brokolici připravíte čerstvou ihned po nákupu. V opačném případě ji můžete uchovávat v chladničce po dobu 2 dnů zabalené v přilnavé fólii. Před zmrazením byste ji měli umýt a blanšírovat. Potom vydrží až 10 měsíců.

Brokolice chutná výborně dušená, vařená, smažená nebo gratinovaná. Je také vhodná k syrové konzumaci jako salát nebo jen tak.

Brokolice je trochu pikantnější než květák, ale současně je její chuť sama o sobě jemnější, a proto byste ji neměli příliš intenzivně ochucovat. Citronová šťáva a máslo její vlastní chuť podtrhnou nejlépe. Z brokolice můžete připravit slané koláče, polévky, přílohy k dušeným masům, omáčky a saláty.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat