Prostreno.cz

Zajímavá fakta o bazalce

Bazalka patří ke středomořským bylinám. Její vůně je svěží, mírně nasládlá, lehce kořeněná a harmonizuje především se zeleninou. Tradičně se bazalka kombinuje s rajčaty nebo mozzarellou. Co nevíte o bazalce?

Koření původně pochází z tropické oblasti, ale tradičně se používá v řecké a italské kuchyni. Do Evropy se dostala ve 12. století. Existuje asi 65 různých druhů bazalky, přičemž jen několik z nich se pěstuje. V Evropě hraje hlavní roli druh Ocimum basilicum. V supermarketu je obvykle k dispozici odrůda Basilico Genoveser. Známá je také thajská bazalka.

Bazalka patří do rodiny máty a tvoří ji zelené, aromatické listy. Aromatická chuť má bazalka díky esenciálním olejům linalool, estragon a eugenol. Kromě toho obsahuje taniny, flavonoidy, stejně jako vitamin K, vápník, beta-karoten a železo. O bazalce se také říká, že má pozitivní účinky na zdraví. Říká se, že má trávicí a protizánětlivý účinek, a dokonce pomáhá při menstruačních bolestech a migrénách.

Použití v kuchyni

V kuchyni se používá čerstvá i sušená bazalka. Čerstvá bazalka by se nikdy neměla vařit, jinak ztrácí příliš mnoho chuti. Proto je lepší přidat listy pouze na konci, například na pizzu, omáčku nebo do salátu. Bylina je dokonalým doplňkem k rajčatům, ale také k cuketě a lilku, nebo k sýrům, jako je mozzarella, feta nebo parmazán. Dokonce i v nápojích nebo dezertech bazalka rozvíjí svou lahodnou vůni. Můžete ji použít ke zdobení a také k výrobě lahodných omáček a pest.

Bazalkové pesto

Pesto se v podstatě skládá z pyré z bazalky, olivového oleje, semen nebo ořechů, česneku a v případě potřeby parmazánu. Nejlépe chutná s těstovinami. Chcete-li si ho vyrobit, rozmixujte všechny ingredience a dejte do sklenice. Po použití vždy zakryjte pesto olivovým olejem. V chladničce vydrží asi 1 týden.

Pěstování, sklizeň bazalky

Bazalku můžete pěstovat ve skleníku, venku, na parapetu a na balkoně. Semena se vysévají od konce dubna. Rostlina potřebuje volné, vodou propustné a na živiny bohaté půdy, dostatek slunce a tepla. Přímé sluneční světlo však způsobuje, že listy hořknou. Ideální je tedy umístění v částečném stínu. Bazalka netoleruje teploty pod 10 stupňů, proto se u nás pěstuje jako jednoletka a nelze ji přezimovat. V chladu listy zhnědnou. Koření potřebuje hodně vody a měli byste ji zalívat jednou za tři dny, vyhněte se ale přemokření.

Zdroj: www.eatsmarter.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat