Prostreno.cz

Přerušovaný půst vás připraví o chuť na sex

Jíst, či nejíst. To je otázka! Přerušovaný půst má svá nesporná a vědecky podložená pozitiva, ale může jím utrpět váš sexuální apetit. Risknete to?

Co se vám vybaví jako první, když se řekne jaro? Možná probouzející se příroda, delší dny a příjemné klimatické teploty, možná práce na zahrádce a sázení bylinek. Nebo že by dieta? Nebylo by to nijak překvapivé, protože v tomto ročním období začínají hlavní přípravy na plavkovou sezonu. Letos hodláte na nadbytečná kila vyzrát přerušovaným půstem? Koneckonců, propaguje ho stále více lidí, a to včetně celebrit.

Hubnutí ve vlastním stylu

Jak již napovídá název, přerušovaný půst je stravovací vzorec, ve kterém se střídá fáze jídla s fází „hladovění“. Velkou výhodou je, že ho lze nastavit podle individuálních potřeb a nemá striktně nadiktovaný jídelníček. Někdo preferuje systém 16/8, tedy 16 hodin omezení a 8 hodin jakési gastronomické svobody, jinému vyhovuje dieta 5 plus 2, což je pět dní normálního stravování, po nichž následuje dvoudenní nízký kalorický příjem. K jakým změnám v těle dochází?

Detox, lepší paměť i podpora štíhlých křivek

V období půstu, ať už je jakkoli dlouhé, výrazně klesá hladina inzulinu a naopak se zvyšuje úroveň růstového hormonu. Obojí pak usnadňuje spalování kalorií. Organismus se rovněž soustředí na opravné buněčné procesy, jako je například odstraňování odpadního materiálu. Přerušovaný půst podle závěrů studie zveřejněné v magazínu International Journal of Food Properties také zvyšuje odolnost vůči zánětům a oxidačnímu stresu. Z jiných výzkumů zase vyplývá, že podporuje růst nových mozkových buněk a dokonce může zasáhnout i do dlouhověkosti. Panečku, to jsou pozitiva, viďte? Ale na drobné minus se přece jen připravte. A raději předem!

Nižší váha, žádný sex?

„Zvolíte-li verzi diety, ve které se vzdáte jídla na celý den, je velice pravděpodobné, že tím utrpí váš sexuální apetit,“ varuje newyorská registrovaná dietoložka a autorka knih o hubnutí Bonnie Taub-Dix. „Půst velmi často unavuje a dráždí psychiku, máte při něm hlad, žízeň a někdy i závratě. Tohle jsou věci, které s přitažlivostí a libidem spojovat nelze,“ vysvětluje odbornice. „Pokud půst chcete vyzkoušet, věnujte pozornost tomu, jak se při něm cítíte. Snadno tak zjistíte, zda vůbec zapadá do vašeho životního stylu,“ doporučuje Bonnie Taub-Dix.

Zdroje: www.healthline.com, www.ugm.ac.id, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27062219/, www.academic.oup.com/ajcn/article/102/2/464/4564588, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163718301478, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2018.1560312, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/brb3.1444





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat