Prostreno.cz

Potraviny zásadité povahy jsou klíčem ke zdraví

Nebuďte kyselí, škodí vám to! Pro obnovu tělesné harmonie se zaměřte na zásadité přírodní dary, na jejichž seznam patří i celer, špenát a voňavá bazalka.

Když něco shoří, jediné, co zbyde, je popel. A podobně to funguje také ve vašem těle. I potraviny, které jíte, po sobě totiž zanechávají „popel“, jemuž se říká metabolický odpad. Že to není až taková tragédie? Jak se to vezme. Zastánci zdravého životního stylu tvrdí, že tento nepořádek má přímý vliv na kyselost krve i celého organismu, což zase zvyšuje riziko chronických chorob, a to včetně rakoviny. Jak si ve svých útrobách řádně uklidit? Klíčem je strava zásadité povahy. Zařadíte do jídelníčku třeba tohle?

Celeru není nikdy dost

Jak často jíte celer? Je pravda, že tato zelenina zrovna nepatří mezi nejvyhledávanější a nejoblíbenější plody. Na stranu druhou má ale fantastické benefity, které nelze smést ze stolu ani z talíře. „Je velice zásaditý, proto pomáhá vyrovnávat hladiny pH v těle. Jeho šťáva má také silné protizánětlivé reakce a nepopiratelný uklidňující účinek na zažívací trakt,“ velebí tenhle kořenový zázrak americká lékařka Rebecca Hanzen. Že by vám nastala nova doba  doba celerová?

Nešetřete ani bazalkou

Milovníci bazalky se mohou radovat. A vůbec – máte už letos zasazeno? Na tuhle voňavou krásku nedají dopustit odborníci ani příznivci ajurvédské medicíny a lidoví léčitelé. Všechny druhy bazalky (a že jich je) tlumí stres a zpomalují stárnutí. Také regulují hladinu škodlivého cholesterolu, normalizují krevní tlak a omezují pravděpodobnost onkologických onemocnění. Navíc jde o zásadité pomocníky, kteří si s tělesnou kyselostí hravě poradí!

Pozvěte do kuchyně špenát

Špenát se dá připravit na mnoho způsobů, což z něj dělá všestrannou kulinářskou ingredienci. Na jaký recept to dnes vidíte? „Špenát patří mezi nejlepší potraviny pro zvýšení zásaditosti. Pro dosažení optimálního pH ho vřele doporučuji,“ připouští newyorský specialista holistické medicíny Jeffrey Morrison.  

Zdroje: www.healthline.com, www.healthybuilderz.com, www.avera.org, www.gardender.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29356981/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28163956/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27537869/, www.morrisonhealth.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat