Prostreno.cz

Vyhněte se potravinám zhoršujícím paměť i kognitivní funkce

​Brilantní koncentrace, bystré přemýšlení a nevyčerpatelná kreativita. Tohle všechno chcete? Pak byste si asi měli dát pozor na slazené limonády, tučné ryby z umělých chovů a jídlo z fast foodu.

Zákon schválnosti. Práce máte „jako na kostele“, ale nemůžete se soustředit a vůbec vám to nemyslí. Nevyřízené dokumenty se kupí, šéf začíná být stále nervóznější a vy propadáte panice. Proč vám mozek stávkuje ve chvíli, kdy ho nejvíce potřebujete? Věřte, nebo ne, viníkem mohou být tyto potraviny!

Slazené nápoje? To je zlo!

Měli jste žízeň, tak jste si dali limonádu. Anebo sodovku, „energeťák“ či vychlazenou kolu. Je to problém? Tu suchost v ústech jste možná zahnali, ale tím veškerá pozitiva končí. Konzumace slazených nápojů nejenže zvyšuje riziko diabetu a srdečních chorob, má také negativní dopad na mozek a jeho činnost. Potíž je právě v tom cukru, který může být příčinou zánětů, přičemž ohrožuje paměť.

Ani jídlo z fast foodu z vás génia neudělá

Smažené hranolky, kuřecí nugetky a hamburger. Že takovým obědem nepohrdnete? Pak byste se asi neměli divit, že máte trochu „delší vedení“. Tyto potraviny jsou možná chutné, ale obsahují trans tuky neboli trans mastné kyseliny. Četné výzkumy si je dávají do přímé souvislosti s kognitivním poklesem, nižším objemem mozku i zapomnětlivostí. Jen tak mimochodem, tyto nepřátelské složky se nacházejí také v polotovarech, sušenkách, instantních omáčkách, margarínech na pečení, popcornu do mikrovlnné trouby a bramborových lupínkách. To jen tak pro představu…

Není ryba jako ryba

Doporučení ohledně dvou porcí tučných ryb týdně jste jistě za svůj život slyšeli nesčetněkrát. Tito mořští živočichové prý posilují imunitu, omezují pravděpodobnost chronických chorob a předcházejí depresím. Platí to ale pro ty, kteří žijí ve volné přírodě. „Tučné ryby z umělých chovů mohou mít vyšší hladiny rtuti,“ upozorňuje americká lékařka a nutriční terapeutka Kendra Tolbert. Závěry studie zveřejněné v magazínu Journal of Environmental and Public Health upozorňují na to, že rtuť narušuje centrální nervový systém, což ohrožuje mozkové funkce. Odkud pocházela ta ryba, kterou jste měli na talíři?

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20693348/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22412070/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25242636/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0197458014003558, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24376410/, www.hindawi.com/journals/jeph/2012/460508/





Celkem 5 komentářů

Simona Dolezalova
02.06.2022
Jeník
29.05.2022
Vavrova
28.05.2022
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat