Prostreno.cz

Bylinky proti bolesti kloubů

Každý krok pro vás znamená utrpení, stejně jako namáhavé vstávání nebo sedání. Co s tím, když vaše klouby trpí? Dopřejte jim úlevu s pomocí bylinek, jež mohou mít několik forem. Která vám sedne přímo na míru?

Bolesti kloubů (artritida) vám mohou bránit v každodenních činnostech. Naštěstí příroda zná řešení. Některé bylinky s protizánětlivými vlastnostmi ulevují od nepohodlí a v lidové medicíně se těší velké popularitě.

Koření, sukulent i dary vlhké louky

Mezi takové patří aloe vera, jejíž lokální aplikace nezpůsobuje žádné vedlejší účinky a při artritidě by měla být bezpečná. Často se mluví i o kočičím drápu, což je další protizánětlivá bylina, která může snížit otoky. Kočičí dráp pochází z tropické révy a jeho použití sahá až do incké říše, nejmohutnější ze všech předkolumbovských civilizací.

Vhodné jsou i listy eukalyptu, které obsahují třísloviny, jež jsou taktéž užitečné při snižování otoků a bolesti. Na seznam spásných bylinek pacientů s artritidou můžeme zařadit i zázvor, kurkumu, vrbovou kůru, kostival rostoucí převážně na vlhkých loukách, nebo arniku. Ale jak vůbec tyhle bylinky aplikovat? Forma, ve které je přijmete, závisí hlavně na vašich osobních preferencích. Možností je však několik.

Pilulky a kapsle

Pilulky a kapsle jsou pravděpodobně nejjednodušším způsobem, jak užívat bylinné doplňky, jež se dají sehnat v lékárnách i prodejnách zdravé výživy. Vždy však kontrolujte obsah účinných látek. Někdy je těžké určit, kolik aktivní složky ten daný produkt obsahuje.

Nálevy a čaje

Čaje a nálevy se připravují přidáním vroucí vody k čerstvým nebo sušeným rostlinným produktům – stonkům, listům nebo květům – a jejich máčením. V případě artritidy se tak používá především vrbová kůra a zázvor. Chcete-li dešifrovat správnou dávku pomocí sypaných bylin, můžete se poradit s bylinkářem nebo lékařem.

Krémy, gely a další produkty

Některé bylinné přípravky se dodávají ve formě krému, gelu, náplasti nebo obkladu, které si natřete nebo nanesete na pokožku. Oblíbené jsou v tomto směru arnika a kostival.

Oleje, extrakty a tinktury

Byliny se aplikují i v tekuté podobě, jako jsou oleje, extrakty a tinktury s obsahem alkoholu. Tinktury a extrakty jsou obvykle koncentrovanější než jiné produkty, kupříkladu kapsle, někteří lidé, hlavně řidiči, se jich však obávají. Přitom není důvod. Tinktura se podává s ohledem na tělesnou hmotnost člověka, takže v rámci jedné dávky se do těla alkoholu dostane jen minimum. Navíc se dá odpařit, a to nakapáním bylinných kapek do horkého nápoje.

Zdroje: www.arthritis.org, www.precisionpaincarerehab.com, www.wikipedia.org





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat