Prostreno.cz

Krevní tlak se dá znormalizovat i kořením a bylinkami

Kdo trpí na vysoký tlak, ten by měl bazalku, petrželku, kajenský pepř a skořici konzumovat co možná nejčastěji. Je vám tahle medicína k dispozici?

Máte trochu vyšší tlak, ale neděláte z toho žádné drama, protože to stejné může říct každý druhý? Bohužel máte pravdu. Světový den hypertenze, který jako tradičně připadá na 17. května, bude moci oslavit vysoké procento světové populace. V tom, že si není třeba dělat žádné starosti, se ale trochu pletete.

Nečekejte, až bude pozdě

Arteriální hypertenze vás vystavuje vyššímu riziku kardiovaskulárních chorob, mozkové mrtvice i ledvinového selhání. Její následky způsobují přibližně 42 procent úmrtí v evropském regionu, takže ledový klid a laxní přístup se tady může opravdu nevyplatit. Existuje mnoho možností, jak tlak „srazit“ do bezpečnějších hodnot. Doporučuje se třeba pravidelný pohyb, snížení přijmu soli, nekuřáctví, vyhýbání se stresu a dodržování zdravého životního stylu s důrazem na správné stravovací návyky. A když už jsme u nich, nezapomeňte do jídelníčku zařadit i tyto poklady z kořenek a bylinkové zahrádky.

Bazalka je lék bez předpisu

Bazalka je nenáročná na pěstování, krásně voní a v kuchyni je cenným parťákem. Ve veliké oblibě ji mají i příznivci alternativní medicíny, podle kterých má úžasné léčivé schopnosti. A nejen oni. Jednou z obsažených sloučenin je eugenol, který si studie publikovaná v magazínu Journal of Cardiovascular Pharmacology spojuje nejen s normalizací krevního tlaku, ale i značným prospěchem pro srdce. Mimochodem, dost podobné účinky má i aromatická pažitka, jak vyplývá zase z jiného průzkumu.

Nešetřete skořicí

Svého času měla skořice srovnatelnou hodnotu se zlatem. A to se v dávných dobách rozhodně nemohlo vědět, že umí zatočit s arteriální hypertenzí! Prokázal to mimo jiné i výzkum zveřejněný v časopise Journal of Clinical Nutrition, podle kterého přinese její každodenní konzumace kýžené výsledky. Že zase tak často nepečete? Kdo říká, že je to nutné? Zalijte její špetku trochou vlažné vody a dejte si ozdravného „panáka“ s nádechem Orientu!

Kajenský pepř také pomůže

I pro příznivce ostrých chutí se najde osvědčená léčba! Představuje ji kajenský pepř, který funguje jako štědrý zprostředkovatel kapsaicinu. Ten možná v ústech zažehne malý požár, ale také podpoří zdraví, elasticitu a propustnost cév, což má na ukázkové hodnoty krevního tlaku ten nejlepší možný vliv.

Zdroje: www.euro.who.int/en/about-us/whd/past-themes-of-world-health-day/world-health-day-2013-focus-on-high-blood-pressure/high-blood-pressure-serious-but-often-preventable, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24921632/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25660385/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22579946/, www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100803132734.htm





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat