Prostreno.cz

Chladivé a hydratační potraviny

Pitný režim? To není jenom voda z kohoutku. H₂O se ukrývá i v potravinách, které hydratují tělo a zároveň ho chladí, což je s blížícími se letními teplotami víc než žádoucí.

Vinou dehydratace se z organismu hůře vylučují škodlivé látky, tělo se méně se potí, v důsledku čehož tělo není dostatečně ochlazováno. Kromě pravidelného pitného režimu vám jako prevence poslouží i jídlo. Podívejte se na seznam hydratačních potravin, které by na stole určitě neměly chybět.

Meloun

Meloun obsahuje 91 procent vody, proto je jednou z nejzdravějších, nejšťavnatějších a nejšťavnatějších dobrot, které si lze dopřát během teplého počasí. Meloun v sobě zároveň ukrývá lykopen, silný antioxidant, který má potenciál předcházet různým chronickým onemocněním, jako je diabetes, onkogeneze, neurodegenerativní onemocnění, osteoporóza a podobně (1).

Rajčata

Rajčata jsou na tom ještě mnohem lépe než výše uvedený meloun. Vody mohou poskytnout až 95 procent. Další dobrou zprávou je, že rajčata a rajčatové produkty jsou taktéž zdrojem lykopenu, takže se jim připisují antitrombotické a protizánětlivé vlastnosti.

Jahody

Oblíbené jahody se pyšní 90 procenty vody. Zároveň se považují za bohatý zdroj fytochemikálií (kyselina ellagová, antokyany, kvercetin a katechin) a vitaminů (kyselina askorbová a kyselina listová). Bývají řazeny mezi dietní zdroje polyfenolů s antioxidační kapacitou (2).

Broskve

89 procent vody. Tak přesně tohle množství schovávají broskve. Čerstvé kusy jsou mírným zdrojem antioxidantů a vitaminu C, který je nezbytný pro stavbu pojivové tkáně v lidském těle.

Okurka

Okurka obsahuje až 97 procent H₂O a rozumí si třeba s rukolou, bazalkou či olivovým olejem. Okurka čistí organismus od odpadního materiálu a chemických toxinů (3). Nemáte-li ji po ruce, dá se nahradit cuketou, jež nabízí až 93 procent vody.

Ledový salát

Nenápadný vzhledem, působivý díky pozitivním účinkům na zdraví. Ledový salát schovává 95 až 96 procent vody. Díky přítomnosti folátu může ledový salát pomoci v boji proti různým zdravotním problémům, jako je deprese a chronická onemocnění.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345049/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat