Prostreno.cz

Přírodní prostředky pomáhající zastavit pocení

Se stále se zvyšujícími venkovními teplotami si lidé začínají stěžovat na pocení a zápach. Ne každý totiž věří antiperspirantům, které obsahují agresivní chemikálie. Možná, že i vy hledáte nějaké šetrnější řešení. Sáhněte po čaji, rajčatové šťávě nebo citronu!

Pocení je naprosto přirozené. Díky němu se v lidském těle udržuje stálá teplota, taky dochází k odvodu škodlivých látek. Jeho temnější stránkou je ale to, jak působí na nás samotné a taky na okolí. Pot je až z 98 procent tvořen vodou, zbytek tvoří minerální látky, aminokyseliny nebo močovina.

Sám o sobě nezapáchá, pravými původci nepříjemného odéru jsou bakterie a kvasinky, které se množí ve vlhkém a teplém prostředí s vyšším pH (třeba v podpaží). Ideální je pocení zabránit a vyhnout se tak všem doprovodným projevům. Které přírodní prostředky vám s tím mohou pomoci?

Rajčatová šťáva

Rajče je úžasný kosmetický pomocník. Patří mezi antioxidanty, jež zpomalují stárnutí organismu. Pleť regeneruje, zjemňuje, rozjasňuje a čistí. Taky zmírňuje zarudnutí pokožky po vystavení UV záření. Málokdo však ví, že strava bohatá právě na rajčata, včetně rajčatové šťávy, pomáhá redukovat pocení. A pozor, rajčatovou šťávu lze přímo nanášet do podpaží. Nechte ji tam působit asi 10 minut a poté opláchněte.

Jablečný ocet

Jablečný ocet poskytuje působivý seznam zdravotních předností. Reguluje hladinu cukru v krvi, vyplavuje toxiny, zmírňuje pálení žáhy a kyselý reflux, a dokonce pomáhá při hubnutí. Po aplikaci přímo na pokožku jablečný ocet působí jako adstringent, který je užitečný při odstraňování bakterií a uzavírání kožních pórů. Pokud se hodně potíte, pití octové směsi nebo její aplikace na zpocenou oblast (každý večer) je pro vás doslova povinností. Před snídaní, obědem a večeří taky vypijte směs dvou lžiček octa a jedné lžičky jablečného octa. Účinek by se měl dostavit během několika dnů.

Čaj

Zelený čaj obsahuje hořčík a vitamin B. Kombinace těchto látek stahuje potní žlázy a krotí stresové pocení. Použít se ale dá i čaj černý, který, stejně jako jablečný ocet, nabízí adstringentní vlastnosti. Po uvaření čaje (a jeho vychladnutí) tekutinu aplikujte do podpaží, nechte zaschnout a následně lehce setřete papírovým ubrouskem.

Citron a sůl

Kyselina v citronu z něj dělá perfektní antiperspirant. Rozkrojte ho na polovinu a řeznou stranou jím potírejte podpaží (za současného lehkého mačkání, abyste extrahovali tekutinu). Řešením je i smíchání malého množství citronové šťávy s jedlou sodou. Směs aplikujte do podpaží, nechte zaschnout a poté ji smyjte vodou.

Pakliže to do obchodu máte daleko, vystačíte si s obyčejnou solí, která absorbuje pot a udržuje pokožku suchou. Zkuste si potřít zpocená místa krystaly mořské soli. Nebo ji smíchejte s trochou vody, nechte rozpustit a tekutinou potírejte vlhká místa.

Zdroje: www.thompsontee.com, www.food.ndtv.com, www.hyperhidrosiscumc.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat