Prostreno.cz

Domácí léky proti pálení žáhy

Mnoho lidí trpí nepříjemným pálením žáhy. To vede k různým stížnostem, od vracení natráveného jídla až po bodavou bolest. Existuje však široká škála osvědčených domácích léků, které účinně její projevy zmírňují.

Co způsobuje pálení žáhy

Pálení žáhy způsobuje přebytek žaludeční kyseliny. Žaludeční šťávy jsou přirozeně velmi kyselé. To pomáhá tělu zabíjet mikroorganismy a rozdrtit požité potraviny.

Pokud je však drcení potravin potlačují chemické blokátory kyselin, existuje riziko, že patogenní bakterie proniknou do organismu. Kromě toho existují poruchy trávení. Pokud se tyto poruchy vyskytnou pouze dočasně, pálení žáhy je neškodné. Může to však být velmi nepříjemné.

Domácí prostředky proti pálení žáhy

Neexistuje žádný speciální domácí lék, který proti pálení žáhy pomáhá vždy. Efekt je tedy velmi individuální. To znamená, že každý člověk musí sám zjistit, který lék mu nejlépe vyhovuje.

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj pomáhá proti mnoha onemocněním a jako domácí lék se osvědčil i proti pálení žáhy.

Rostlina má tedy antispazmatické, protizánětlivé a hojivé vlastnosti. Pro pálení žáhy má heřmánkový čaj relaxační a uklidňující účinek.

Kromě heřmánku jsou pro pálení žáhy vhodné i jiné léčivé rostliny a potraviny.

Lněné semínko

Lněné semínko má uklidňující účinek a chrání stěnu žaludku. Ze lžíce lněného semínka a 250 ml vody si uvařte nápoj, který pak můžete pít po celý den.

Ořechy a mandle

K neutralizaci agresivní žaludeční kyseliny stačí jen několik ořechů nebo mandlí. Po jídle se ořechy navíc dobře mlsají.

Brambory

Brambory nebo šťáva ze syrových brambor je také účinným domácím prostředkem proti pálení žáhy. Konzumujte bramborovou šťávu před jídlem, protože váže přebytečnou žaludeční kyselinu. Někdy se také doporučuje pít odvarovou vodu, která pochází z vařených brambor.

Ovoce a zelenina

Také některé druhy ovoce a zeleniny mají uklidňující účinek na žaludek. V první řadě se jedná o banány, mrkve, jablka, fíky, zelí a ananas.

Zázvor

Dalším osvědčeným domácím prostředkem proti pálení žáhy je zázvor. Zázvor má protizánětlivé vlastnosti a je účinný proti žaludečním potížím, stejně jako proti poruchám trávení. Můžete ho použít vařený, syrový nebo jako tonikum.

Zdroj: www.fitundgesund.com, www.healthline.com





Celkem 8 komentářů

Páli mě velice často a pomáhá mi soda bikarbona, bud na lžičku kávovou půl lži.a zapit čistou vodou ,nebo do vody dáme cukr,ocet a sodu vznikne takový šumak a rychle vypit,pomáha na 100%
07.05.2022
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat