Prostreno.cz

Citronovou vodu je dobré pít každý den

Citronová voda osvěží nejen v létě, ale nabízí se jako ovocná alternativa k normální vodě. Lidová medicína již dlouho oceňuje citron k léčbě menších i závažných onemocnění. Proč je bychom si měli skleničku citronové vody dopřát každý den?

Citrony jsou známé svým vysokým obsahem vitaminu C. Obsahují ale i další živiny, jako jsou vápník, draslík, pektin, železo a vitamín A. Navíc je ve 100 ml citronové šťávy pouhých 35 kilokalorií.

Zdravé trávení a funkční metabolismus

Na trávicí problémy můžete při pravidelné konzumaci citronové vody zapomenout. Protože kyselost citronu pomáhá žaludku lépe trávit bílkoviny a účinně stimuluje produkci žluči v játrech. Tento proces má přímý vliv na trávení tuků, které funguje mnohem lépe, což zase zvyšuje metabolismus na plnou rychlost a eliminuje klasické zažívací problémy, jako je zácpa.

Čerstvou citronovou vodu byste na zlepšení trávení měli vypít každé ráno na lačný žaludek.

Prevence a léčba respiračních onemocnění

Díky svému protizánětlivému účinku může citronová voda pomoci při respiračních onemocněních, astmatu, bolestech v krku nebo angíně. Žluté ovoce je také bohaté na antioxidanty, které posilují imunitní systém a pomáhají mu bránit se proti patogenům a houbám, jako je Candida.

Citrony mají přirozený antibakteriální účinek. Jak zjistil tým výzkumníků z Argentiny, citronová šťáva je dokonce tak antibakteriální, že může být použita k dezinfekci vody kontaminované mikroby.

Vitamin C také zvyšuje vstřebávání železa, což je mimo jiné důležité pro imunitní systém.

Detox organismu

Vzhledem k dehydratačnímu účinku citronová šťáva urychluje vylučování strusek, škodlivých látek a toxinů močí, stejně jako vody, která není v organismu potřebná.

K dosažení tohoto detoxikačního účinku stačí vypít sklenici citronové vody jednou denně.

Zdravé ledviny a klouby

Citronová voda také obsahuje největší množství citrátu ze všech komerčních ovocných šťáv. Tyto citráty mohou ledvinovým kamenům nejen předcházet, ale dokonce je rozpustit. Zabraňuje totiž tvorbě nebezpečných krystalů kyseliny močové, které ledvinové kameny tvoří. Když se tyto krystaly kyseliny močové uloží v kloubech, může dojít k dně. Poškození kloubů lze proto zabránit citronovou vodou.

Kyselina askorbová obsažená v citronech také podporuje vývoj kostí a pojivové tkáně. Citrony jsou proto také nepostradatelné pro rychlé hojení ran a tvorbu chrupavky.

Citronová voda reguluje acidobazickou rovnováhu

Pokud se cítíte unavení a bez energie, důvodem může být překyselení organismu. To je způsobeno nevyváženou acidobazickou rovnováhou. Aby se udržela rovnováha v acidobazické rovnováze, tělo má různé mechanismy. Cirkulace, dýchání, ale i produkce hormonů zajišťují stabilní hodnotu pH.

Pokud se do těla dlouhodobě dostane příliš mnoho kyseliny v důsledku nepříznivého výběru potravy nebo jiných vnějších vlivů, musí vlastní kontrolní mechanismy těla běžet plnou rychlostí. Pokud již situaci nezvládají, objeví se první potíže.

Citrony chutnají kysele, ale mají alkalický účinek, protože se v těle metabolizuje na vodu a oxid uhličitý.

Pomáhá zhubnout

Citrony mají mnoho vlastností, které vám pomohou zhubnout. Pektin pomáhá udržet chutě pod kontrolou. Díky odkyselujícímu a detoxikačnímu účinku se podpoří proces hubnutí. A pokud přidáte do citronové vody i strouhanou kůru, můžete také využít účinku polyfenolů, které aktivují gen spalování tuků.

Úbytek hmotnosti také předchází vzniku civilizačních chorob, jako je diabetes, vysoký krevní tlak a poruchy kardiovaskulárního systému.

Účinný na žaludeční potíže

Každý, kdo má citlivý žaludek, se bude obávat, že kyselé ovoce bude navíc dráždit žaludeční sliznici. Plody mají přesně opačný účinek. Citronová voda pomáhá při regeneraci žaludeční sliznice a může dokonce pomáhat při hojení žaludečních vředů.

Tento účinek se má i na jiné sliznice. Zánět nosní sliznice a spojivky se léčí lépe pravidelným užíváním citronové vody.

Zvláště u žaludečních problémů dochází také k nepříjemnému špatnému dechu. Pokud užíváte citronovou vodu každý den, už se o svěží dech starat nemusíte. Pomáhá také proti bolesti zubů a zánětu dásní.

Pro zářivou pleť

Doporučuje se především pro mastnou pleť. Citron má čisticí účinek, který může prospět každé pleti, ale hlavně pomáhá té mastné.

Díky svému antioxidačnímu účinku je vitamín C dobrým prostředkem prevence a boje proti vráskám, kožním skvrnám, celulitidě a známkám stárnutí.

Citronovou vodu můžete také využít k odstranění bakterií, které přispívají k rozvoji akné.

Díky účinkům čištění krve a pokožky působí citrony na celé tělo jako fontána mládí.

Dobrá nálada

Jste to, co jíte –⁠  tato moudrost platí zejména pro citrony. Je to proto, že atomy a molekuly obsažené v potravinách dodávají organismu energii. Jakmile kladně nabité ionty z potravy dorazí do trávicího traktu, reagují se záporně nabitými enzymy, které jsou tam přítomny.

Citrony jsou však záporně nabité, což znamená, že poskytují tělu energii, jakmile projdou trávicím systémem. Tato energie způsobí, že po konzumaci citronů se nálada automaticky zvyšuje.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat