Prostreno.cz

Potraviny zmírňující menstruační bolesti

Mnoho žen trápí během menstruace silné bolesti a křeče. Kromě léků proti bolesti a lahví s horkou vodou mohou pomoci zmírnit tyto nepříjemné příznaky i některé potraviny –⁠ jako například míchaný salát.

Podrážděnost, únava, zadržování vody, bolest na hrudi a křeče v břiše jsou jen některé z mnoha onemocnění, které často postihují ženy během období menstruace. V některých případech mohou příznaky začít dokonce už deset dní před menstruací a často zmizí až po jejím začátku. U mnoha žen však některé příznaky přetrvávají po celou dobu krvácení.

Vojtěška jako zázračný lék

Klíčky vojtěšky jsou naklíčená semena vojtěšky, luštěniny z Asie. Arabský název vojtěška můžeme překládat "otec všech potravin" a pravděpodobně odkazuje na zdravé nutriční hodnoty rostliny. Protože klíčky obsahují nejen mnoho bílkovin, četné vitaminy A, B1, B6, C, E a K a minerály včetně vápníku, draslíku, železa a hořčíku, ale mají také pouze 23 kalorií na 100 gramů.

Díky vysokému množství vitaminu K a rostlinných hormonů (fytoestrogenů) může rostlina pomoci regulovat estrogen, čímž zmírňuje menstruační křeče, stejně jako zadržování vody, bolest na hrudi, změny nálady a křeče.

V lahodném salátu jsou proto klíčky vojtěšky dokonalým doplňkem, který dostane vaše menstruační problémy pod kontrolu a zároveň budete jíst vyváženou a nízkokalorickou stravu.

Příprava salátu na zmírnění bolesti

V podstatě můžete klíčky kombinovat s jakoukoli zeleninou a dresinkem do salátu. Pokud nemůžete klíčky v supermarketu najít, můžete si je snadno vypěstovat sami. Pro verzi Pooja Makhija potřebujete:

Ingredience

Hlávkový salát

Paprika

Fazole

Okurky

Červená řepa

Klíčky vojtěšky

Zálivka

1 polévková lžíce balsamikového octa

1 polévková lžíce jablečného octa

1 polévková lžíce olivového oleje

1 lžička bazalky (sušené)

1 lžička petrželky (sušené)

Chilli

1 lžička medu

Sůl

Pepř

Příprava je více než jednoduchá: Vše, co musíte udělat, je nakrájet a promíchat zeleninu, smíchat ingredience na dresink a pak je přidat do salátu. Pak už si můžete jen užívat jeho lahodnou chuť a pomalu nechat zmizet bolesti a křeče v zapomnění.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat