Prostreno.cz

Lékem na záněty mohou být zelené slávky

Na mušle si moc nepotrpíte? A nezvládli byste je pozřít ve formě kapslí, které jsou v lékárně běžně k dostání? Pokud ano, máte postaráno o kloubní výživu, útlum zánětů i úlevu při astmatu. Vhodné jsou i pro děti, které mají ADHD!

Když jde o zdraví i pohodu celého pohybového ústrojí, na seznamu blahodárně působících přírodních prostředků se často objevují slávky. Vážně jsou tak zázračné, nebo je to jen mnoho povyku pro nic?

Poklad s vůní moře

Slávky zelenoústné, kterým se říká i novozélandské, patří mezi korýše. Jak již napovídá jejich druhý název, pocházejí z ostrovů Nového Zélandu. Na místních farmách se o ně starají s tou největší láskou a péčí, neboť je všeobecně známo, že tyto mušle se nikde jinde na světě nevyskytují. Už jen z tohoto pohledu jsou tedy skutečnou vzácností! Zajímavostí tu ale panuje víc.

Medicína, kterou potřebuje každý

Lem těchto mušlí obsahuje glykosaminoglykan, což je látka, která se přirozeně nachází v chrupavkách a synoviální tekutině, která zajištuje kloubní výživu a zvyšuje pružnost. Tyto zelené slávky obsahují i několik protizánětlivých sloučenin, proto se považují za vhodné léčivo při revmatoidní artritidě. A vlastně nejen při ní!

Ulevte si při astmatu

Běžně dostupné doplňky stravy, které zprostředkovávají extrakt zmíněných korýšů, se totiž doporučují i astmatikům. A existuje pro to dobrý důvod. Vždyť astma je přece chronický zánětlivý stav a právě záněty slávky tlumí! Ať už si je obstaráte ve formě tobolek či želatinových kapslí, jsou i báječnou součástí sportovní rutiny. Poznatky výzkumu zveřejněné v magazínu Complementary Therapies in Medicine poukazují na skutečnost, že pokud se užívají pravidelně, významně přispívají ke snížení bolestivosti svalů po náročnější fyzické aktivitě. Klidně je podávejte i svým potomkům. A zvláště v případě, že jsou hyperaktivní! Podle závěrů jisté studie slávky zelenoústé zlepšují pozornost i schopnost učení dětí s ADHD. Až půjdete do lékárny, nezapomeňte se po nich poptat.

Zdroje: www.healthline.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1505733/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16220229/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23660397/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22036523/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225177/





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat