Prostreno.cz

Potřeba těla vitaminu B12

Vitamin B12 v nás probouzí energii a dodává nám sílu pro každodenní život. O to důležitější je dostatečně pokrýt jeho každodenní potřebu. Přinášíme vše, co potřebujete vědět o vitaminu B12 i jaké jsou příznaky nedostatku.

Aby tělo správně fungovalo, nutně potřebuje vitamin B12. Ale zatímco mnoho dalších vitaminů můžeme dobře získat z potravin, vitamin B12 se nachází jen v několika z nich.

Proč potřebujete vitamin B 12

Vitamin B12, nazývaný také kobalamin, se podílí na tvorbě červených krvinek spolu s kyselinou listovou. Kromě toho má B12 vliv na produkci bílkovin a metabolismu sacharidů a tuků.

Je důležitý pro fungování nervového systému a podílí se na vývoji DNA. Lidské tělo je schopné vybudovat si zásobu vitaminu B12 na několik let.

Vitamin B12 je jedním z vitaminů, který má největší vliv na náš výkon a pohodu.

Jak poznat nedostatek

Pokud se dlouhodobě cítíte unavení a vyčerpaní, měli byste zajít k lékaři na kontrolu, zda netrpíte nedostatkem vitaminu B12. Nedostatek může být způsoben nesprávnou nebo jednostrannou stravou (např. veganskou nebo vegetariánskou), ale také poruchami absorpce a využití vitaminu B12 v těle a onemocněním střeva.

Další symptomy v případě nedostatku jsou bolesti hlavy a migrény, slabost svalů, únava, chudokrevnost, křeče a obtíže při soustředění.

Vzhledem k tomu, že schopnost těla absorbovat vitamin B12 je často omezená, je mnohem snazší získat ho pomocí přípravků s vysokými dávkami, které se užívají perorálně. Vitamin může být také dodáván do těla intravenózně. O správném způsobu v případě nedostatku rozhoduje vždy lékař.

Které potraviny obsahují vitamin B12

Vitamin B12 lze získat téměř výhradně z ryb, masa, vajec a mléčných výrobků. Ovoce, zelenina, ořechy a další rostlinné potraviny, které jsou obvykle součástí zdravé výživy, neobsahují téměř žádný vitamin B12.
 

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com





Tip na večeři

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat