Prostreno.cz

Káva povzbuzuje myšlení i pouhým přičichnutím

Ceníte si toho, že káva dokáže nakopnout unavený mozek? A víte, že proces konzumace v tom vlastně nehraje roli? Pouhá inhalace její vůně zafunguje jako okamžitý restart kognitivních funkcí!

Stejně jako cokoli jiného má i káva má své výhody a nevýhody. To je jasně dané! Neměl by je znát každý konzument? Zřejmě to není úplně od věci, neboť lidé na celém světě denně vypijí zhruba 1,4 miliardy šálků. Lidově nazývané černé zlato tedy nepochybně patří na seznam nejvyhledávanějších nápojů.

Co doušek, to menší riziko depresí?

Je prokázáno, že káva zvyšuje energetickou hladinu a samotnou energii organismu pomáhá lépe využívat. Zároveň omezuje pravděpodobnost depresí a normalizuje hladinu glukózy, proto je užitečná v případě diabetu. Z vědeckých průzkumů taktéž vychází, že navzdory všeobecnému přesvědčení rozhodně nepodporuje vznik kardiologických onemocnění. Existují i důkazy, které potvrzují, že sehrává roli v dlouhověkosti. Na straně druhé tu ale jsou i jistá negativa.

Pomoc, mám migrénu a nespím!

Třeba studie zveřejněná v magazínu The American Journal of Medicine poukazuje na skutečnost, že kofeinový nakopávač může souviset s bolestmi hlavy. Pokud si ho člověk dopřeje šest hodin před spaním, měl by počítat s tím, že jeho noční odpočinek bude zhruba o hodinu kratší, jak varuje zase výzkum publikovaný v časopise The Journal of Clinical Sleep Medicine. Takže kávu pít či nepít? To je otázka. Pravdou ale zůstává, že dokáže zapůsobit i tehdy, když se chuťových buněk v ústech ani nedotkne. No vážně. Zkuste si jen přičichnout a uvidíte sami!

Hluboký nádech rovná se bystřejší mysl

Tak teď se něčeho podržte – a to hodně pevně. Studie uskutečněná americkou vysokou školou Stevens Institute of Technology naznačuje, že pouhá inhalace kávy kognitivně posiluje mozek a výrazně povzbuzuje analytické myšlení. To je čichová vzpruha, panečku! A navíc bez rizika, že vás postihne migréna a nespavost. Takové řešení ve stylu najedeného vlka a kozy, která zůstane celá…

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738453/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26339067/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24984989/, www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2686145, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31402050/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3805807/, www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180717125836.htm





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat