Prostreno.cz

Jilm kluzký je bylinný lék nejen na trávení

Zase je vám ouvej od žaludku? Jděte na léčbu od lesa, a to doslova. Kůra jilmu vás ve štychu nenechá! Tento prostředek zachrání i v případě bolavého krku a pomalého hojení.

Snažíte se jíst zdravě, dbáte o dostatečný příjem vlákniny a optimální pitný režim je pro vás prioritou. Ale ouha, stejně vás čas od času trávení pěkně potrápí. Jak to? Příčin je hned několik. Za takové trable obvykle nese zodpovědnost stres, přílišný spěch a hltání velkých soust, užívání některých léků i absence fyzické aktivity. Řešení? Tím může být prostředek, na který se sází už tisíce let.

Seznamte se s jilmem

Jilm plavý, latinsky Ulmus rubra, je strom z čeledi jilmovitých. V současnosti se vyskytuje i v Evropě, ovšem původem pochází ze Severní Ameriky. Pro slizkost jeho vnitřní kůry se mu lidově říká kluzký, což je opravdu trefné. K léčebným účelům tuto dřevinu využívali už domorodí Američané, kteří na ni nedali dopustit. A dnešní odborníci se tomu vůbec nediví! Jak na jilm pohlížení právě oni?

Blažená střeva rovná se spokojený člověk

Jilmová kůra možná nevypadá kdovíjak světoborně, ovšem jde o zázračný uklidňující prostředek. Z vědeckých studií vyplývá, že snižuje podráždění a přispívá ke zmírnění zánětlivých střevních onemocnění, což je také důvod, proč se doporučuje i pacientům s Crohnovou chorobou, syndromem dráždivého tračníku nebo ulcerózní kolitidou. Doplňky stravy s obsahem této kluzké hříčky přírody zlepšují pohyby střev, ulevují při nevolnosti, tlumí žaludeční křeče a uhasí pálení žáhy. Že vám něco takového doma nemůže chybět? Tenhle medikament s dlouhou tradici si oblíbíte i z jiných důvodů. Nevěříte?

Konec bolístkám v krku

Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, jilm má utišující schopnosti. Není tedy náhoda, že se jeho složky nacházejí v komerčních pastilkách na kašel i bolesti v krku. Mimochodem, je prokázáno, že zmíněná kůra zabírá i na bronchitidu, laryngitidu a astma. Považována je i za spolehlivý bylinný prostředek na potíže močového měchýře. Lidoví léčitelé se domnívají, že také výrazně urychluje hojení ran, protože povzbuzuje regeneraci.

Zdroje: www.verywellhealth.com, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2036.2002.01157.x, www.healthline.com, bibliomed.org/?mno=17581





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat