Prostreno.cz

Esenciální šeříkový olej je malý zázrak

Šeřík je jedním z poslů léta a zároveň voňavou a krásnou dekorací zahrad, cest i váziček. Je vám líto, když odkvétá? Obstarejte si ho v esenciální podobě, nebo si rovnou vyrobte vlastní éterický olej či šeříkové tonikum!

Šeřík (Syringa vulgaris). Kdo by ho neznal? Tenhle keřík preferuje neutrální až mírně zásadité půdy bohaté na organickou hmotu. V 19. století šeřík lékaři používali k léčbě horeček a malárie, macerovaný květ v oleji zase podle všeho zklidňuje pokožku. Díky parní destilaci listů se zpracovává i esenciální olej světle fialové barvy a osvěžující květinové vůně. Je zdokumentováno, že se na něj v rámci léčebných postupů obraceli lidé žijící několik set let zpět. A proč vlastně? Tyhle jeho benefity si zamilujete i vy!

Zabraňuje předčasnému stárnutí

Antioxidanty a adstringentní sloučeniny v esenciálním oleji z šeříku mírní vzhled jizev, linek, vrásek, tmavých skvrn a jiných známek stárnutí. Šeřík napíná pokožku a zvyšuje její elasticitu. Nemáte-li po ruce esenci, připravte si svoje vlastní pleťové tonikum.

Květy šeříku namočte do teplé pramenité vody, nechte je 30 minut odpočívat, poté tekutinu přeceďte, nalijte ji do lahvičky a tu dobře uzavřete. Tonikum se používá na obličej po jeho odlíčení, nebo plní funkci hojivého a osvěžujícího spreje, který si poradí s vyrážkami, spáleninami od slunce, drobnými řeznými ranami a škrábanci.

Zmírňuje úzkost a snižuje stres

Šeřík je jedním z nejoblíbenějších olejů v aromaterapii. Šeříkový vonný olej obsahuje linalool, přirozeně se vyskytující terpenový alkohol, obsažený v mnoha květinách a kořenných rostlinách. Ten je známý svými silnými schopnostmi snižovat stres a zvyšovat pocity štěstí (redukujte totiž hladiny stresového hormonu kortizolu). Několik inhalací šeříku ze skleněné lahvičky může pomoci navodit klid a pocity klidu. Stejně jako přidání květů šeříku do koupele.

Snižuje zánět

Když je v organismu cizí látka, nebo dojde k úrazu, v organismu se objeví zánět. Šeříkový olej ale obsahuje látku, která záněty prokazatelně redukujte. Pokud k esenciálnímu šeříkovému oleji nemáte přístup, vyrobte si vlastní.

Hrst čerstvých květů šeříku ponořte do jednoho až dvou šálků vody o pokojové teplotě, misku zakryjte a nechte přes noc odstát. Ráno tekutinu sceďte přes gázu, květy pořádně vyždímejte, vylouhovanou vodu nalijte do hrnce a hodinu ji vařte na mírném plameni. Po uplynutí doby tekutinu nechte uležet a vychladnout. Pak ji nalijte do skleněné lahvičky, přidejte několik kapek tekutého glycerinu (k dostání v lékárnách a drogeriích) a celé to důkladně protřepte, ať se všechno kompaktně spojí. Olej používejte stejně jako již uvedenou esenci. Nebo snad chcete změnu?

Pak 15 kapek tohoto oleje přimíchejte do 2 šálků teplé vody a 2 šálků octa. Pak ještě sáhněte po čajovníku nebo esenciálním eukalyptu (stačí 15 kapek). Získáte tak přírodní čisticí prostředek pro domácnost.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.healthbenefitstimes.com, www.oliverandgrapely.com





Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat