Prostreno.cz

Dopřávat si příliš mnoho borůvek tělu neprospívá

Borůvky jsou nejen zdravé, ale také díky svým vitaminům a antioxidantům skutečnou superpotravinou. Ale stejně jako u téměř všeho, byste to s jejich konzumací neměli přehánět, protože pokud jich sníte příliš mnoho, může to mít dalekosáhlé důsledky.

Podle odborníků na výživu jsou borůvky opravdu velmi zdravé. Směs jejich cenných složek přispívá ke krásnější pokožce, pomůže vám zhubnout, podpořit trávení a metabolismus tuků, posílit imunitní systém, a dokonce snížit riziko rakoviny.

Ať už v müsli nebo jako smoothie, borůvky byste si měli vychutnat každý den – tedy s mírou. I u borůvek platí, že všeho s mírou, protože pak mohou mít spíše negativní vedlejší účinky. Mohou ale opravdu být nebezpečné? A kolik je ve skutečnosti příliš mnoho?

Jak zdravé jsou borůvky

Borůvky nemají svoji pověst superpotraviny jen tak pro nic za nic. Obsahují spoustu minerálů, jako je draslík, vápník a hořčík a je vhodný pro kosti, zuby a svaly.

Poskytuje vitaminy B1, B2 a B6, které posilují imunitní systém, tvorbu krve a nervy. Borůvky obsahují asi o polovinu méně vitaminu C než citron, který také posiluje imunitní systém a působí jako antioxidant proti tzv. volným radikálům a zabraňuje například stárnutí kůže a rakovině.

Stejně tak antokyanin, což je modré barvivo. V borůvkách je ho spousta – to může zvýšit výkon paměti, regulovat hladinu cholesterolu a mít protizánětlivý účinek.

Borůvka je tedy skutečně všestranným zdravotním balíčkem.

Příliš mnoho borůvek má mnoho vedlejších účinků

Borůvka je také zvlášť bohatá na sacharidy, vlákninu a fruktózu. Nadměrná konzumace proto může zvýšit hladinu cukru v krvi. I když je to zřídka nebezpečné, znamená to stres pro organismus, a protože hladina cukru opět rychle klesá, může vést k návalům hladu a chutí – a v dlouhodobém horizontu k přírůstku hmotnosti.

Hojně zastoupená vláknina může mít ve spojení s obsaženými tříslovinami také nežádoucí vedlejší účinky – pocit plnosti, plynatost nebo dokonce průjem. Mimochodem, v malých množstvích mají borůvky přesně opačný účinek a mohou průjem zmírnit.

Jak správně rozdělit borůvky

A pak je tu ještě jedna speciální vlastnost: Borůvka obsahuje přírodní kyselinu salicylovou – která je také známá jako složka zmírňující bolest v tabletách na bolesti hlavy. Kyselina salicylová se také nachází v ovoci, jako je ananas nebo pomeranče. Najdete ji ale i v ořešěích. Kyselina salicylová také působí jako ředidlo krve. Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, by se měli dalšího příjmu kyseliny salicylové vyvarovat, protože to může vést k nebezpečným interakcím až po vnitřní krvácení.

Pro drtivou většinu zdravých lidí však konzumace borůvek přináší jen výhody a zažívací problémy nebo možný přírůstek hmotnosti s nadměrnou konzumací nejsou opravdu nebezpečné.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat