Prostreno.cz

Výběr zdravého oleje na vaření není snadný

Jak zdravý je olej, se kterým pečete a smažíte? A jaký má kouřový bod? Vybrat si toho správného pomocníka není tak jednoduché, jak se může zdát. K čemu všemu je třeba přihlédnout?

Olej patří mezi naprosto základní kuchyňské ingredience. Jaký používáte vy? Jste si jistí, že vašemu organismu svědčí a že se nepřepaluje? On totiž není jeden jako druhý!

S tuky bývá situace ošemetná

„Oleje se svým složením mohou lišit. Obecně se uvádí, že čím více mají polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin, tím jsou pro tělo prospěsnější. Za nezdravé se považují ty s vyšším obsahem nasycených tuků,” objasňuje situaci americká registrovaná dietoložka Cara Harbstreet. Že ten váš splňuje tuková kritéria vhodnosti? Ani tak s ním ale vaření nemusí být žádné terno. Nabízí se totiž otázka – jak moc mu to kouří?

Bod, přes který nejede vlak

Nejdůležitějším faktorem při výběru toho nejlepšího pomocníka je jeho kouřový bod. „Zahřívání oleje za tento bod může poškodit jeho chuťový profil i tím i vaše jídlo. Také to degraduje molekulární strukturu obsažených cenných látek, přičemž se zvýší produkce škodlivých volných radikálů,“ upozorňuje výše jmenovaná specialistka výživy. Jinými slovy – to, co je dobré na vaření, nemusí být dobré na smažení. Když už jsme třeba u těch křupavých řízků, věděli jste, že skvělým spojencem je pranýřovaná řepka?

Odsuzovaný spojenec

„Řepkový olej má špatnou pověst, která mu vlastně ani nepřísluší. Vysoký kouřový bod z něj dělá báječný prostředek na smažení, pražení a pečení. Díky neutrální chuti se hodí na přípravu celé řady pokrmů,“ vychvaluje další americká nutriční poradkyně, kterou je Elizabeth Ann Shaw s tím, že se tato přísada nedoporučuje jenom na restování. Co další mazlavé ingredience?

Olivy na pánev nepatří

„Extra panenský olivový olej má zajímavé přednosti, které zahrnují i podporu kardiovaskulární kondice. Vysoké teploty mu ale nedělají dobře, používejte ho jen na podlévání a do zeleninových salátů,“ radí profesorka výživy Lisa Sasson z vysoké americké školy NYU Steinhardt. „Pokud potřebujete něco usmažit nebo upéct, kromě řepkového připadá v úvahu i avokádový, světlicový, rostlinný a arašídový olej,“ dodává tato specialistka.

Zdroj: www.self.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat