Prostreno.cz

Potravinová intolerance může mít překvapivé příznaky

Že se nesnášenlivost na některé potraviny projevuje jen bolestmi břicha? Omyl. Vzpomeňte si na to, až vás zasáhne migréna, akné, únava nebo nesnesitelná bolest kloubů. I tohle může být její vizitka!

Registrujete, že vám konzumace určitých pokrmů způsobuje jisté gastrointestinální potíže? Možná je to náhoda. Anebo taky ne. Co když jste obětí potravinové citlivosti nebo dokonce intolerance?

Ujasněme si fakta

„Potravinová intolerance je trávicí problém, který vzniká po požití potraviny nebo skupiny potravin. Od alergie se liší tím, že nevyvolává imunitní reakce a histaminovou odpověď,“ snaží se vysvětlit americký výživový poradce a kouč zdravého životního stylu Jim White. „Jinými slovy, pokud má někdo alergii na arašídy a pár jich sní, může dojít k anafylaktickému šoku, což vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Člověk s intolerancí laktózy, který konzumuje produkt obsahující laktózu, se dočká méně závažných důsledků, jako jsou například bolesti žaludku, nadýmání a plynatost,” poskytuje konkrétní příklad expert. Podle něj se však intolerance dokáže projevit i jinak. A to vskutku divně! Nevšimli jste si třeba těchto signálů?

Únava jako dezert?

Znáte to, přejedli jste se a připadá vám, že vás poslední sousto okradlo o veškerý elán. Kdo by tohle nezažil! Jenže co když nemáte sílu ani z „vrabčí porce“? Pak je jistě něco špatně. „I únava může být důkazem potravinové intolerance. Tělo musí pracovat mnohem tvrději, protože jídlo, které mu nesvědčí, se hůře tráví. To je pro něj zatěžující, neboť na jeho zpracování vynakládá značné množství energie,“ objasňuje americká nutriční terapeutka Gina Hassick.

I migréna vás může potkat

„Siřičitany jsou konzervační látky, které se běžně vyskytují ve víně, sušeném ovoci a celé řadě balených potravin. Jedinci s intolerancí na siřičitany mohou pociťovat bolesti hlavy, migrény a dokonce i symptomy podobné astmatu,“ domnívá se dietoložka Gina Hassick. Podle ní se zvýšená citlivost na jídlo klidně „ozve“ i v podobě bolestí kloubů, pálení žáhy, zácpy, průjmu, rýmy nebo akné. Co s tím? Je třeba vypozorovat, co přesně vám tyto reakce spouští a dané strůjce z jídelníčku vyřadit. Zkuste si vést potravinový deník, ať máte dokonalý přehled o tom, co si vkládáte do úst.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat