Prostreno.cz

Žaludeční potíže pod kontrolou díky přírodě

Pálení žáhy, nechutenství, nadměrné říhání či plynatost. Nic z toho na pohodě nepřidává. Objevují se u vás zažívací potíže a problémy s trávením tak často, že jste nuceni užívat antacida? Vyměňte je za levnější možnosti!

Antacida jsou léky neutralizující kyselinu chlorovodíkovou v žaludku. Nic proti nim, obvykle fungují na výbornou, ale v případě, že trpíte častými záchvaty zažívacích potíží, může se jejich nákup dost prodražit. Počítáte-li každou korunu, začněte se soustředit na přírodní alternativy antacid, které se dají aplikovat k léčbě i prevenci poruch trávení.

Probiotika

Probiotika jsou přátelské bakterie, jež ve střevě převyšují počet těch nežádoucích. Získávají se z potravy, přičemž vhodný je třeba jogurt, kefír či měkký sýr z kozího nebo ovčího mléka. Skvělá je také fermentovaná zelenina, jako je kimchi, kysané zelí, okurky a miso. Díky procesu fermentace je bohatým zdrojem probiotik i tolik oblíbený jablečný ocet. Kromě pozitivního vlivu na zdravou střevní mikroflóru snižuje hladinu cholesterolu (1) a v neposlední řadě brání vzniku infekcí a zánětů. Stačí, když si do sklenice vody přidáte pár lžiček nebo si jablečným octem zakápnete salát.

Zázvor

Zázvor je účinné antiemetikum, což znamená, že dokáže zabránit zvracení. Má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá těhotným ženám, které trpí nevolnostmi převážně v prvním trimestru gravidity (2).

Heřmánkový čaj

Heřmánek bývá známý tím, že zklidňuje psychiku. Málokdo však ví, že stejnou péči věnuje i podrážděnému žaludku, proto se používá k jeho zklidnění. Hodí se však i pro léčbu jiných zažívacích potíží, jako je syndrom dráždivého tračníku, průjem a kolika.

Co dalšího zabírá?

Kromě přírodních antacid jezte menší porce, nehltejte, na oběd nebo večeři si vyhraďte dostatek času, zároveň se vyhýbejte potravinám, o nichž víte, že mohou způsobit zažívací potíže. Poslední jídlo dne nekonzumujte těsně před spaním, při ležení se vyvíjí tlak na žaludek. V případě, že žaludeční potíže přetrvávají, poraďte se se svým lékařem, který vám pomůže vyloučit nebo diagnostikovat jakýkoli problém, jež za častým pálením žáhy nebo plynatostí stojí.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34187442/, (2) www.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/, www.Pushdoctor.co.uk.





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat