Prostreno.cz

Čas trávený v přírodě opravdu léčí

Že je procházka v přírodě dobrá na nervy i pro zdraví, to je všeobecně známá věc. A pozor, nemusíte ji absolvovat každý den! Dejte si jednu dvouhodinovou a za celý týden máte vybráno!

Není to jen mýtus, ale holý fakt – matka příroda má nesporné léčivé schopnosti. Z mnoha na sobě nezávislých výzkumů vyplývá, že útěk do sousedního parku, procházka v lese nebo víkend trávený u jezera snižuje hladinu stresu a normalizuje krevní tlak. Také prý omezuje pravděpodobnost astmatu, alergií, diabetu, kardiovaskulárních chorob, depresí i dokonce i předčasného úmrtí. Je tedy pochopitelné, že lékaři po celém světě začali svým pacientům pobyt v přírodě vřele doporučovat. Otázkou však je, jak dlouho se tou nádhernou zelení těšit, aby to přineslo kýžené zdravotní výhody, že?

Doporučená dávka už má jasné obrysy

Měli byste snad na pařezu mezi jehličnany posedávat den co den? A pokud ano, kolik zhruba hodin? Existuje tu vůbec nějaké optimální dávkování? Teď už ano. Podle nedávné britské studie publikované v on-line vědeckém magazínu Scientific Reports bohatě stačí, když v přírodě strávíte zhruba 120 minut týdně. Tato studie zkoumala údaje více než 20 tisíc lidí, a to po dobu dvou let. Ze získaných poznatků je patrné, že účastníci, kteří bývají venku stanovenou dobu, vykazují lepší psychickou pohodu i celkovou fyzickou kondici. Takže ano, pouhé dvě hodiny týdně svedou divy!

Elixír dostupný pro všechny

„Co nás opravdu ohromilo, je to, že tyto přírodní výhody platí pro všechny věkové skupiny, muže, ženy i etnické kultury, a to bez ohledu na to, zda žijí v bohatších nebo chudších oblastech,“ pochvaluje si spoluautor průzkumu Mathew P. White, který jako environmentální psychology působí na britské lékařské fakultě University of Exeter Medical School. „Příroda není jako pilulka, kterou vám předepíší v nemocnici, abyste ji každý den užívali v malých dávkách. Důležité je, abyste ji začlenili do svého životního stylu a do konce každého týdne nashromáždili dvě hodiny venkovního času,“ dodává jmenovaný expert. Už máte splněno?

Zdroje: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935118303323, www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3, www.gov.uk/government/collections/monitor-of-engagement-with-the-natural-environment-survey-purpose-and-results?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat