Prostreno.cz

Infekce močových cest uteče před česnekem

Častá potřeba močit, bolest při močení a pociťování bolesti v boku nebo v dolní části zad. Infekce močových cest je velmi častým typem infekce močového systému, proti které se dá bojovat jídlem!

Infekci močových cest může dostat každý, ale častěji se vyskytuje u žen. Je tomu tak proto, že močová trubice (trubice, která odvádí moč z těla) je u dam kratší a blíže řitnímu otvoru, kde se vyskytují fylokoky, enterokoky, ale i bakterie Escherichia coli. Vyššímu riziku jsou ale vystaveni i starší dospělí, kteří trpí neúplným vyprázdněním močového měchýře. Udává se také, že se s infekcí močových cest spojuje i několik zdravotních stavů, včetně zvětšené prostaty. Jak vypadá léčba? Obvykle se přistupuje k antibiotikům, nicméně kromě nich je k dispozici i mnoho domácích strategií, které se točí okolo jídla. Co jíst, aby se infekce co nejdřív vzdala?

Zdroje vitaminu C

Předpokládá se, že vitamin C působí zvýšením kyselosti moči, čímž zabíjí bakterie, které způsobují infekci. Ve skutečnosti studie z Universidad de Colima v Mexiku zjistila, že těhotné ženy, které konzumovaly 100 mg vitaminu C denně (což jsou asi 2 pomeranče!), snížily riziko onemocnění močových cest o více než polovinu (1). Proto do svého jídelníčku zařaďte citrusové ovoce, jako jsou pomeranče a pomerančový džus, kiwi, papriky, jahody, grapefruity, černý rybíz, brokolici, květák či růžičkovou kapustu.

Probiotika

Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, jež podporují zdravou rovnováhu bakterií ve střevech, Bylo zjištěno, že nejběžnější probiotický kmen (Lactobacillus) zvyšuje prevenci infekce močových cest. Probiotika se dají zakoupit ve formě doplňku stravy (v lékárnách). K přírodním zásobárnám pak patří fermentované potraviny (kefír, kimchi a probiotický jogurt), dále pak tmavá listová zelenina (kupříkladu špenát) či houby.

Česnek

O česneku je známo, že má antimikrobiální vlastnosti a je účinný proti kmenům patogenních bakterií, které jsou spojeny s infekcemi močových cest. Zabírá i tam, kde má antibiotická terapie omezený nebo mizivý účinek (2). Česnek konzumujte tepelně upravený i syrový, ovšem v rozumné míře. Dva až tři stroužky denně lze bez problémů doporučit.

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/6225618_Daily_Intake_of_100_mg_Ascorbic_Acid_as_Urinary_Tract_Infection_Prophylactic_Agent_During_Pregnancy, (2) www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150710101332.htm, www.pushdoctor.co.uk, www.clevelandclinic.org





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat