Prostreno.cz

Pití mléka zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty

Mléko je trochu kontroverzní. Skutečně by se mělo pít? Nová studie, která odhalila souvislost mezi jeho konzumací a rakovinou prostaty, poukazuje hlavně na jeho množství!

Mléko je nezbytným zdrojem vápníku a fosforu, minerálů, které jsou důležité pro vývoj kostí a zubů. Nedá se mu upřít ani to, že podporuje růst svalů. Hlavní bílkoviny v mléce jsou kasein a syrovátka. Obojí pomáhá při budování svalové hmoty a snižování tělesného tuku. Mléko je zároveň bohaté na vitamin B12, riboflavin (vitamin B2) a niacin (vitamin B3), jež přeměňují potravu na energii. Podle nového výzkumu však pití mléka může zvýšit riziko rakoviny prostaty u mužů.

Roli hrají pohlavní hormony

Rozsáhlá studie zjistila, že ti, kteří pijí jen tři čtvrtiny půllitru každý den, mají o 25 procent vyšší pravděpodobnost vzniku nemoci (1). Tato zjištění vyplynula ze sledování 28 tisíc amerických mužů, které vědecký tým monitoroval v průběhu osmi let. Fakulta zubního lékařství v Loma Linda v Kalifornii to vysvětluje tak, že mléko obsahuje stimulanty, které podporují dělení buněk. Jedním z dalších možných závěrů patří i fakt, že mléko obsahuje pohlavní hormony, neboť až 75 procent dojnic v laktaci je březí a rakovina prostaty na tyto hormony reaguje.

Kolik mléka je tak akorát?

Tamní vědci tak nabádají milovníky produktu mléčných žláz samic savců, aby přešli na trendy veganské druhy, jako je sója, oves a kešu, nebo změnili gramáž. Zajímavé totiž je, že výsledky neprokázaly jednotné zvýšení rizika u mužů s postupně vyšším příjmem mléčných výrobků.

„Většina z pokračujícího nárůstu rizika se vyřeší ve chvíli, kdy se dostanete na 150 gramů, což jsou asi dvě třetiny šálku mléka denně,“ říká vedoucí autor studie Gary Fraser, „Je to skoro, jako by nějaká biologická nebo biochemická cesta byla nasycena asi ze dvou třetin šálku mléka denně.“ Jinými slovy, je třeba hlídat si objem přijímaného mléka, nebo rovnou přejít k veganským variantám. Už jste zkoušeli třeba vytuněné kokosové mléko?

Rostlinná varianta z kokosu

Vezměte 2 šálky (160 g) strouhaného, neslazeného kokosu, 3–4 šálky (720–960 ml) vody (pro hustší, krémovější mléko použijte menší množství) a špetku soli. Volitelně sáhněte po jedné datli či polévkové lžíci (15 ml) javorového sirupu (mléku dodá sladkost), vhodný je i vanilkový extrakt (asi tak ½ lžičky).

Kokos, vodu, sůl a jakékoli další přísady vhoďte do vysokorychlostního mixéru a mixujte asi 2 minuty, nebo dokud se směs nezdá být dobře propojená. Lžící odeberte malý vzorek a otestujte chuť i sladkost. Podle potřeby přidejte další datle, sůl či vanilku. Pokud je mléko příliš husté, dolijte vodu. Sceďte přes plátno nebo sítko, přendejte do uzavíratelné nádoby a vychlaďte. Mléko v lednici vydrží až 5 dní (někdy i více).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35672028/, www.wikipedia.org, www.inimalistbaker.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat