Prostreno.cz

Jak nejlépe chránit své srdce

Srdeční onemocnění patří k jedné z nejhlavnějších příčin smrti, přesto se zdá, že zdraví našeho srdce neustále podceňujeme a dostatečně o něj nepečujeme. Přitom to není nic složitého!

Stačí několik malých změn v životním stylu a riziko, že právě vás postihne vážná srdeční choroba, bude o něco nižší. A to už rozhodně stojí za to! Takže na co se zaměřit?

1. Co vlastně jíme

Každý ví, že by se měl vyhýbat nezdravým tučným a sladkým jídlům, takže tohle pravidlo nebudeme nijak obšírně rozebírat (zkrátka opravdu platí, že jsme to, co jíme – a všechno se nám jednou vrátí na zdraví, tím si můžeme být jisti).

Nicméně podle jedné studie má na zdraví srdce významný vliv podíl vlákniny ve stravě. Autoři výzkumu zjistili, že ženy, jež do svého jídelníčku zařadily 23 gramů vlákniny denně, snížily pravděpodobnost vzniku srdečního onemocnění o celých 23 % – v porovnání se ženami, jež snědly pouhých 11 gramů vlákniny denně.

2. Jak se hýbeme

Pohyb má zkrátka ve zdravém životním stylu – a tedy i problematice prevence kardiovaskulárních chorob – nezaměnitelný význam. Tak to prostě je. O plných 30 % snížíte nebezpečí onemocnění některou z těchto nemocí, pokud věnujete nějaké pohybové aktivitě alespoň 30 minut denně. Nemusíte si nutně pro sport vyhradit celou půlhodinu, klidně si tento čas rozdělte do tří deseti- nebo dvou patnáctiminutových intervalů.

3. Jak spíme

Ze všech stran slyšíme a čteme, jak bychom měli každou den (respektive noc) věnovat spánku minimálně 7, ale nejlépe 8 hodin. Ruku na srdce – kolik z nás se tímto pravidlem skutečně řídí? Stále máme tendenci spánek podceňovat, máme pocit, že je spousta jiných věcí, kterým se musíme věnovat – a spánek kvůli nim odsouváme. Chyba. Například studie Harvardovy univerzity prokázala, že ženy, které spí méně než 7 hodin denně, mají zvýšené riziko vzniku srdečního onemocnění. Důvod? Zvýšená produkce stresového hormonu a zvýšený tlak. A pro pány to platí také…

4. Jak známe svůj tlak

Zamyslete se. Využíváte možnost preventivních prohlídek u vašeho praktického lékaře? Kdy jste naposledy (sami od sebe, nikoli v rámci vyšetření předepsaných lékařem) absolvovali měření krevního tlaku? Spousta z nás totiž, aniž by to tušila, trpí vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí. Vzhledem k tomu, že se navenek neprojevuje žádnými příznaky, ale její důsledky jsou pro organismus často velmi vážné, přezdívá se jí „tichý zabiják“. Není to jen vymyšlená přezdívka, co má postrašit a nad kterou bychom s úsměvem měli mávnout rukou. Je to naprosto odpovídající pojmenování. Takže zjistěte, zda netrápí hypertenze i vás. Pokud ano, společně s lékařem jistě najdete řešení a předejdete tak vážným následkům.

5. Kolik máme informací

Poznáte, jak se například pozná infarkt myokardu, jak pomoci někomu, koho právě postihl, a podobně? Nepodceňujte vzdělávání v této oblasti – nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. Dostatek znalostí pak může zachránit život vám nebo vašemu blízkému.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat