Prostreno.cz

Úžasné účinky meruněk

Sklizeň meruněk probíhá od poloviny července až do září. Nepropásněte ji, meruňka pomáhá s vráskami, hydratací i krevním tlakem!

Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené či v podobě džemu nebo marmelády. Taky se suší a jsou základem pro alkoholický nápoj – meruňkovici. Meruňky jsou jedním z nejvšestrannějších druhů ovoce, který toho pro lidské tělo dělá víc než dost. Proč se meruňce klanět?

Chrání srdce

Vzhledem k tomu, že uvedené ovoce má vysoký obsah vlákniny, pomáhá snižovat obsah špatného cholesterolu v těle. Tím chrání srdce. Stačí sníst každý den jednu nebo dvě čerstvé meruňky, případně hrst sušených, ideálně nepřislazovaných.

Zlepšuje zrak

Meruňky jsou plné vitaminu A, který je také známý jako retinol. Mimo jiné pomáhá zlepšit vidění. Retinol zároveň dokáže urychlit obnovu pleti a redukovat vrásky, v neposlední řadě zmírňuje projevy akné.

Zbavuje volných radikálů

Zralé meruňky jsou přirozeným zdrojem antioxidantů. Při každodenní konzumaci pomáhají tělo zbavit se toxinů, které organismus v průběhu času shromažďuje. Upřít se jim nedá ani to, že zabíjejí volné radikály, které poškozují buňky. Opět trefa do černého!

Zásobuje železem

Meruňky jsou výborným zdrojem potřebného železa a měli by je pravidelně zařazovat do jídelníčku hlavně anemici. Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu.

Je plná draslíku

Meruňky mají vysoký obsah draslíku, minerálu, který také slouží jako elektrolyt. Stará se o regulaci svalových kontrakcí a rovnováhu tekutin.

Doplňuje pitný režim

Ač se to nezdá, meruňka tělu nabízí hodně vody, takže pomáhá regulovat krevní tlak, tělesnou teplotu, zdraví kloubů a srdeční frekvenci.

Posiluje kosti

Vápník je hodně potřebný pro tvorbu a vývoj kostí a dobrou zprávou je, že „doma“ je právě v meruňce.  

Je multifunkční

Meruňku lze snadno zařadit do jídelníčku. Dá se nakrájet na plátky a přidat do jogurtu, dušená si rozumí s hovězím nebo kuřecím masem, přidává se do dezertů, jako jsou koláče, dorty a pečivo, chutná v salsách. Je to zkrátka univerzální a všestranná potravina. Traduje se, že ty nejlepší meruňkové plody rostou u nás na jižní Moravě a jihozápadním a východním Slovensku.

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.wikipedia.org, www.healthline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat