Prostreno.cz

Meruňka na zajímavé způsoby

Sklizeň meruněk probíhá od poloviny července až do září. Jestli už na vás vykoukly první plody, nechte je vyniknout v několika báječných receptech, které pohladí nejen vaše chuťové buňky!

Původ meruněk je tak trochu záhadou. Všeobecně se udává, že se meruňka kdysi pěstovala v Číně, dokud ji neobjevili Peršané. Existuje také spor o tom, že pochází z Arménie, ale kdo ví. Každopádně je to dobrý zdroj vitaminu A (retinolu), jež se spojuje s dobrým zrakem. Meruňka se zároveň považuje za skvělý zdroj vlákniny, která má příznivé účinky na zažívání. Bez ohledu na nutriční profil se dá směle tvrdit, že meruňky chutnají malým i velkým a jsou nesmírně univerzální. Jak je upravit a zpracovat, aby co nejlépe vynikla jejich báječná chuť? Zkuste tohle!

Rychlý dezert po obědě

V létě rozhodně nemusíte stát hodiny u plotny nebo trouby. Sladký dezert, který si zamilují děti i dospělí, vykouzlíte během okamžiku. Nakrájené meruňky orestujte na pánvi s malým množstvím másla a skořice, dokud se nezahřejí. Navrch dejte nasekané vlašské ořechy a podávejte.

Letní osvěžení

Smíchejte nadrobno nakrájené meruňky s pomerančovým džusem a dobrotu zmrazte v miskách na led. Jedná se o skvělou pochoutku pro horké dny, která se je i efektním doplňkem nápojů.

Sladký salát

Ovoce důkladně omyjte, vypeckujte, nakrájejte na drobné kousky a zakápněte citronovou šťávou. Následně přidejte posekané mandle a trochu medu. Promíchejte, dozdobte šlehačkou a vychutnejte si opojnou chuť meruněk.

Grilovaná slast

Meruňky opět očistěte, zbavte je pecky a na straně řezu potřete trochou oleje. Rozehřejte gril a v mezičase vyšlehejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem. Meruňky grilujte z obou stran a ještě horké je namáčejte v zakysané smetaně.

Meruňková zmrzlina

Meruňky vypeckujte, omyjte a nakrájejte na kousky, poté k nim přidejte tvaroh, cukr a zakysanou smetanu – vše podle chuti a konzistence. Vše důkladně rozmixujte, naplňte do nádob a zmrazte.

Univerzální pyré

Rozmixujte meruňky s malým množstvím mléka, usilujte o hladkou pastu. Tou potřete vafle, palačinky, francouzský toast či lívance. Toto pyré se ovšem skvěle hodí i k nízkotučné zmrzlině nebo mraženému jogurtu. Tak dobrou chuť!

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.fruitsandveggies.org, www.wikipedia.org





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat