Prostreno.cz

Nadměrná konzumace ovoce se může vymstít

Ovoce je zdravé. Když ho ale budete jíst příliš, může vám zadělat na akné, nadýmání a možná i vleklé záněty. A jak si to odnese vaše dobrá nálada?

Vláknina, vitaminy, minerály a antioxidanty – tohle všechno můžete čerpat z ovoce. A právě proto se jeho konzumace vřele doporučuje. Má to však jednu podmínku. Ani s těmito barevnými a šťavnatými plody by se to nemělo přehánět. Proč?

Dobrého pomálu? Přesně tak!

Není žádným tajemstvím, že kromě výše uvedených prospěšných látek ovoce obsahuje i fruktózu. Ačkoli se uvádí, že je obecně zdravější než „obyčejný“ cukr, rozhodně to neznamená, že ji člověk může jíst v neomezeném množství, aniž by se to na něm nějak podepsalo. Podle čeho se dá poznat, že už jí je příliš?

Únava a podrážděnost? Nic neobvyklého

Co jde nahoru, to musí zákonitě i klesnout. Týká se to také krevního cukru, s jehož hladinou si fruktóza může nehezky pohrát. Výsledkem bývají podivné a prudké výkyvy nálad, podrážděnost, únava i zvýšená chuť na sladké. Že by to s jablky, hruškami, meruňkami, ananasem i banány chtělo trochu přibrzdit, to dokáže napovědět i pohled do zrcadla.

Cože, další pupínek?!

Červené pupínky, které se objevují jako houby po dešti, nepotěší v žádném věku. Zrovna s nimi bojujete i vy? Pokud na bitevním kosmetickém poli prohráváte, zkuste omezit příjem ovoce. Některé jedince může při zvýšené spotřebě zasáhnout hormonální nerovnováha vyvolaná inzulínovými skoky, což se projevuje i tvorbou nechtěných kožních vřídků. Mimochodem, hormonální bouřka souvisí i s nepravidelnou menstruací, nespavostí, lenivým libidem, zažívacími obtížemi, zapomnětlivostí a častými bolestmi hlavy.

Nadýmání jako další varování

„Některé druhy ovoce obsahují skutečně hodně fruktózy. Ne všechen cukr se ale vstřebá, což může způsobit nejen obtěžující nadýmání, ale i záněty,“ vysvětluje americká nutriční terapeutka Nela Berlanga. Kolik ovoce tedy jíst? Podle této specialistky se ideální denní dávka pohybuje od dvou do tří porcí. Klíčem je tedy umírněnost!

Zdroje: www.healthdigezt.com, www.vogue.com





Celkem 3 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat