Prostreno.cz

Přibírání je v létě naprosto běžné

Nějak nemůžete dopnout kalhoty, a to i když zadržíte dech a pořádně zatáhnete břicho? Možná za to může léto. Přibírá teď prý skoro každý! A může za to nejen panující pohodová prázdninová atmosféra…

Kdy mají lidé tendence k přibírání? Někdo by možná hádal podzim, někdo zase zimu. Ale v obou případech je to „samá voda“! V nejrizikovějším období pro nárůst tělesných kilogramů se ocitáme právě teď. A to jako bez legrace.

Kila navíc číhají všude?

Nevěříte? Potvrzuje to výzkum z roku 2016, ze kterého vyplývá, že nejen dospělí, ale i děti se během nejteplejších měsíců roku poněkud zakulacují. Jeho autoři tedy nepochybují o tom, že „letní nadváha“ je zcela normální a běžný jev. Ale proč vlastně? Co stojí za tím, že nám jsou kalhoty malé?

Ještě si dám nášup, prosím!

„Účastníme se svateb, promocí, rodinných setkání a grilování s přáteli. Na těchto akcích je vždy spousta jídla a pití. Při takových shromážděních a ve slavnostním režimu je snadné konzumovat větší porce a pít více kaloricky nabitých nápojů,“ domnívá se americká mluvčí Akademie výživy a dietetiky a zároveň expertka sportovní psychologie Amy Bragagnini. „Když jsem na dovolené, také si přejídání ospravedlňuji tím, že jsem na prázdninách a můžu si dělat, co chci. Je ale důležité najít rovnováhu mezi jídlem a fyzickou aktivitou,“ dodává tato specialistka. Už ji hledáte?

Méně je více. Hlavně u stolu!

„Pokud jde o to, jak se vyhnout letnímu přibírání, je třeba si uvědomit, že na velikosti porcí záleží. Dobrým příkladem je třeba avokádo. Ačkoli obsahuje zdravé tuky, ve větším množství z něj člověk opravdu může něco přibrat,“ vysvětluje jmenovaná dietoložka. „Svým klientům také doporučuji, aby si stanovili letní kondiční cíle. Nemusíte se hnát do posilovny a zvedat tam padesátikilové činky. Klidně si jen slibte, že každý den ujdete více kroků,“ radí Amy Bragagnini. „Jako prevence nadváhy se v tomto období nabízí i plavání. Je to skvělé efektivní cvičení, vhodné zejména pro osoby s kloubními potížemi. Nebo jedince, kteří se neradi potí,“ vtipkuje zmíněná nutriční poradkyně s tím, že další možnost představuje vodní aerobik.

Zdroje: www.healthline.com, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.21613?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat