Prostreno.cz

Ovoce vhodné a nevhodné pro podporu metabolismu

Pro zdravou výživu a hubnutí se mnoho lidí spoléhá na ovoce. Které je ale k metabolismu nejšetrnější? A co je důležitější, které ne?

Ovoce je plné vitaminů, chutná lahodně a je ideální pro zdravou výživu. Ne každé ovoce je ale také šetrné k našemu metabolismu. Program MillionFriends.de, který měří hladinu cukru v krvi a používá jej k vytváření personalizovaných jídelních plánů, studoval reakci na krevní cukr u 12 oblíbených druhů ovoce, aby zjistil, které ovoce je příznivé pro metabolismus a které ne – tedy které vám s hubnutím pomůže a na které raději zapomenout. A výsledek je úžasný!

Ovoce, které metabolismu neprospívá

Ananas

Ananas je na posledním místě v žebříčku ovoce prospěšného pro náš metabolismus. Šťavnaté sladké ovoce má ve skutečnosti pověst toho, že pomáhá při hubnutí – neexistují však o něm žádné vědecké studie. Místo toho výrazně zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Sladké třešně

Při průměrném zvýšení krevního cukru o 35,6 mg/dl se ocitají třešně hned za ananasem – a tedy na předposledním místě plodů prospěšných pro metabolismus.

Hroznové víno

Podobně vysoký vzestup hladiny cukru v krvi mají podle MillionFriends i hrozny. Proto také spadá do skupiny ovoce, které je špatné pro metabolismus.

Které ovoce udržuje hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni

Následující druhy se naopak umístily na předních příčkách, protože dokážou udržet hladinu cukru v krvi co nejstabilnější a díky tomu jsou pro náš metabolismus nejpřátelštější.

Hrušky

Díky vysoké hladině vlákniny mají hrušky velký potenciál při zasycení, takže po jejich konzumaci necítíme brzy hlad.

Maliny

Maliny jsou nízkokalorická pochoutka. Skládají se z asi 85 procent vody a i přes svou intenzivní sladkost mají relativně málo cukru. Vysoký obsah vlákniny stimuluje trávení. Obsahují také spoustu vitamínů ze skupiny B a vitamín C.

Borůvky

Také borůvky obsahují velké množství vlákniny. Za svou modrou barvu vděčí barvivu myrtillin. Myrtilin se řadí mezi antokyany – jedná se o sekundární rostlinné látky, které  působí protizánětlivě a pomáhají s krvetvrobou. Pomáhají také tělu zachycovat a neutralizovat volné radikály.

Zdroj: www.millionfriends.de, názory autora





Tip na večeři

Více tipů

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat