Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací bazalky

Bazalka má mnoho předností, ale pozor, uškodit může také. Proč by s ní měli být obezřetní lidé s nízkým tlakem i ti, kteří se chystají na operaci?

Bazalka pochází z Indie, kde byla dle historických pramenů a dochovaných důkazů pěstována již před pěti tisíci lety. Není tedy vůbec žádným bylinkovým nováčkem! Hindské kultury ji považují za posvátnou rostlinu a takřka zázračné schopnosti ji přisuzují i vědci.

Poklad, co dává zelenou zdraví

Studie za studií potvrzuje, že bazalka předchází zapomětlivosti spojené s chronickým stresem i stárnutím. Také z nich vyplývá, že podporuje zotavení po mozkové mrtvici, přičemž reguluje hladinu cholesterolu, triglyceridů a krevního cukru. Nelze jí odepřít ani to, že napomáhá lepší průchodnosti cév, což má příznivý vliv na celý kardiovaskulární systém. Zároveň působí jako prevence žaludečních vředů i některých typů rakoviny, a to včetně rakoviny prsu, tlustého střeva a slinivky břišní. Tato aromatická rostlinka se tedy skutečně nezdá!

Repelent, který zabraňuje kazům

Prokázáno je také to, že zvyšuje duševní bdělost a zabraňuje růstu bakterií způsobujících zubní kazy. Rovněž odpuzuje hmyz, jako jsou komáři a klíšťata. To je právě v letním období skutečně k užitku! Věděli jste, že bazalka působí i jako antibiotikum a pomáhá léčit infekční onemocnění? Ano, pozitivních účinků tedy rozhodně nenabízí málo. Na stranu druhou by ale každý její konzument a uživatel měl znát i rizika. V některých situacích totiž tenhle zázrak umí i ublížit, o čemž se moc nemluví.

Pro někoho dar, pro jiného prokletí

Máte nízký krevní tlak? Pak bazalku z kuchyňského repertoáru raději vyřaďte, nebo si dejte velký pozor na konzumované množství. Tlak vám totiž může ponížit ještě víc, což slibuje nepříjemnosti v podobě mdlob a bolestí hlavy. Varování platí i v případě, chystáte-li se na nějaký operační zákrok. Tato bylinka má vliv na srážlivost krve, proto se před chirurgickými zásahy vůbec nedoporučuje. Problematičtější může být i její v kombinace s užívanými léky na srážení krve – zde se vyplatí konzultace s lékařem.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29546690/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28163956/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19505553/





Celkem 7 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat