Prostreno.cz

Výživná strava za méně peněz

Ceny potravin prudce stoupají vzhůru a napínají rodinné rozpočty. Lze vůbec na jídle v dnešní době ušetřit? Stravovat se dobře, ale úsporně, se podle výživové poradkyně i tak dá!

Ceny potravin rostou. Proto Jaclyn Albin, výživová poradkyně a specialistka na vnitřní lékařství z amerického Dallasu, sdílí svoje tipy, jak tělo neochudit o potřebné vitaminy a minerály, a přitom v obchodech nenechat celou svoji výplatu. Co byste i vy měli jíst?

Ořechy, semena a fazole

Ořechy (pekanové, lískové či třeba vlašské), semínka (chia, dýňová, sezamová, slunečnicová a podobně) a fazole jsou proteinové elektrárny plné živin, které posilují tělo a udržují pocit sytosti. Jsou také chutné a vhodné k přidání do jakéhokoli jídla. Spolu s vlákninou a zdravými tuky poskytují základní živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které kromě jiného snižují riziko infarktu, zlepšují paměť a imunitu včetně psychického stavu. Fazole jsou zároveň bohaté na vlákninu a bílkoviny. Jděte do nich!

Celá zrna

Celozrnné potraviny jsou plné cenných živin, jež chrání před obezitou, srdečními chorobami a některými druhy rakoviny. Vláknina může pomoci udržet zdravou hladinu cukru v krvi, snížit hladinu cholesterolu a zabránit vzniku malých krevních sraženin, jež stojí za infarktem nebo mrtvici. Celá zrna také obsahují minerály, jako je hořčík, selen a měď. Na svůj nákupní seznam přidejte hnědou rýži, celozrnné těstoviny, ječmen, kukuřičné tortilly, ovesné vločky a quinou. Pokud aspoň část z těchto dobro pořídíte v akci, zajistíte si výživnou stravu minimálně na několik dní – bez ztráty kvality.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou uspokojivé, chutné a nezbytné pro správnou výživu. Sezonní produkce je obvykle snadno dostupná a stojí méně. Poohlédněte se, zda ve vašem okolí neprodává své skvosty nějaký místní zemědělec. Čeští zemědělci sice zdražili o necelých 40 procent, ale tak jsou jejich ceny často obvykle nižší než u velkých obchodních řetězců. Navíc víte, odkud daná potravina skutečně pochází.

Není to tak dávno, kdy německá firma působící i u nás ze svých pultů stáhla „českou“ mrkev z Nizozemska, jež se navíc kazila už při příchodu domů. Není divu, když musela podstoupit dlouhou cestu, byla několikrát přepraná a do tuzemských obchodů dorazila už vážně unavená. I tak se ale naskládala do bedýnek, aby působila dojmem, že právě dorazila z pole, a pracovníci z úseků ovoce a zeleniny ji navíc, ostatně jako jinou zeleninu a ovoce, několikrát postříkali vodou. To aby na oko vypadala čerstvěji. (Pakliže nemáte jinou možnost, kupujte mražené produkty. Mají delší skladovatelnost.)

Libové maso

I maso šlo dost nahoru, zejména to kuřecí a hovězí, nicméně ve slevě se dá narazit na poměrně výživné kusy, jež se mohou zmrazit. Můžete začít tím, že nahradíte červené maso libovým masem, jako je kuřecí maso bez kůže nebo sladkovodní ryby, a všechno to dáte „k ledu“.

Nápoje

Vodu nic nenahradí. Vynechte slazené a drahé limonády za neperlivou H2O a než zamíříte do obchodu s potravinami, sepište si seznam věcí, které skutečně potřebujete. Pokud se budete držet jasných instrukcí, eliminujete riziko toho, že utratíte víc, než jste původně zamýšleli.

Zdroje: www.utswmed.org, www.wikipedia.org





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat