Prostreno.cz

Obyčejné potraviny neobyčejně prospěšné

Červená paprika, bílý jogurt, čočka, fazole nebo sušené meruňky. Že na těchto potravinách není vůbec nic zajímavého? Hned vás vyvedeme z omylu!

Stárnutí je proces, kterému se nikdo nevyhne. Ale pořád to neznamená, že máme jen sedět a nečinně přihlížet. „Nelze popřít, že kvalita života je subjektivní a relativní. Neměla by tedy být tak individualizována. Nicméně pro ty, kteří chtějí předcházet chronickým nemocem a s přibývajícím věkem si kvalitu života zachovat či zlepšit, existuje pár obecných doporučení,“ vysvětluje americká nutriční terapeutka Caroline West Passerrello. Zásadní roli zde podle ní sehrává jídelníček.

Jde se nakupovat!

„Mezi základní živiny pro zdravé stárnutí patří bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny i vitaminy A, C a E. Počítá se mezi ně i vláknina, draslík a vápník,“ vyjmenovává výše zmíněná výživová poradkyně. „Strava bohatá na tyto živiny posílí imunitu, udrží svalovou hmotu, zabrání podvýživě a podpoří činnost mozku,“ upozorňuje expertka. A kde je hledat? Nemusíte nutně běžet do lékárny a ptát se po doplňcích stravy. Načerpáte je ze zcela obyčejných potravin! Co si tedy připsat na nákupní seznam?

Paprika se nezdá

Že nejbohatším zprostředkovatelem vitaminu C je citron nebo pomeranč? Ale vůbec ne. „Šálek nakrájené červené papriky obsahuje mnohem více vitaminu C než citrusové plody,“ překvapuje nutriční terapeutka Caroline West Passerrello s tím, že v červené paprice naleznete i požehnané množství vitaminů E a A, což jsou velice silné antioxidanty.

Banán vyměňte za čočku

Není žádnou novinkou, že se ve složení banánů nachází i draslík, který mimo jiné přispívá k normalizaci krevního tlaku. „Většina dospělých by potřebovala sníst až osm až deset banánů denně, aby se dennímu doporučenému množství alespoň přiblížila. Místo nich si můžete dát jeden šálek čočky nebo půl šálku sušených meruněk,“ doporučuje jmenovaná specialistka.

Nezapomínejte na mandle

„Jde-li o rostlinné bílkoviny, seznam jejich zdrojů zahrnuje bílý jogurt, fazole a mandle. Z těchto potravin získáte i vitamin E a vlákninu,“ doplňuje váš nákupní seznam Caroline West Passerrello. No vidíte, skutečně jde o zcela obyčejné položky, které v peněžence zase až takový vítr neudělají!

Zdroj: www.marthastewart.com, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat