Prostreno.cz

Koření vhodné pro ochlazení v horkých dnech

Denně propotíte několik triček, make-up se na vás roztéká a na zahradě vydržíte jen pár minut. Jakmile jsou venkovní teploty vražedně vysoké, chce to tělo ochlazovat zevnitř. Jak a čím? Kořením!

Delší období vysokých denních a nočních teplot vytváří kumulativní fyziologický stres na lidském těle, který zhoršuje hlavní příčiny úmrtí na celém světě, včetně respiračních a kardiovaskulárních onemocnění. Rostoucí teploty a vlny veder však minimálně vedou k úpalu, vyrážkám, akné a dalším letním problémům. Zařaďte do svého jídelníčku tohle zázračné chladivé koření a létem proplujete bezpečněji!

Máta

Máta, svěží a voňavá bylina, která je nenáročná na pěstování, patří k výborným kořením, které snižuje tělesnou teplotu. To má na svědomí aktivní látka mentol. Proto mátu přidávejte do vody, letních limonád a salátů. Připravit si můžete i pesto.

Semena fenyklu

Semena fenyklu pomáhají při stimulaci střevních šťáv, podporují správné trávení a snižují kyselý reflux. V neposlední řadě pečují o pocit svěžesti. Samotný fenykl je vhodný do salátů za studena i pro tepelné zpracování, semínka se uplatňují jako aromatické koření při přípravě masa, salátů, omáček, polévek a láků.

Koriandr

Koriandr je aromatická bylina, která se používá po celém světě. Jeho listy, stonky a semena mají rozpoznatelnou a štiplavou vůni. Koriandr obsahuje jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin, včetně kyseliny askorbové nebo vitaminu C. Ajurvéda jej považuje za jedno z nejvíce z chladivých koření, které tělu pomáhá zbavit se přebytečného tepla a toxinů a zároveň zklidňuje trávicí systém a bojuje proti zánětům. Koriandr se hodí k masu i k nakládání zeleniny.

Kardamom

Kardamom má některé aktivní sloučeniny, jež dokážou zbavit tělo nežádoucích chemikálií a toxinů. To taktéž snižuje tělesné teplo. Kardamom zároveň pomáhá při trávení a bojuje proti nevolnosti a pálení žáhy, což opět vede k relaxaci a ochlazení. Přidávejte ho do rýže, nejrůznějších salátů a pokrmů s obsahem masa.

Kmín

Kmín má detoxikační vlastnosti, ale dokáže si poradit i s plynatostí a nadýmáním. V letních dnech ochlazuje. Můžete ho přimíchat do sklenice s teplejší vodou nebo do kefírů a podmáslí. (Myslete na to, že díky popíjení vlažných nikoli studených nápojů se tělo zchladí rychleji, neboť na povrchu kůže dochází k tzv. ochlazení odpařováním, a to bez nadměrného zatížení oběhového systému.)

Kmín se však nejčastěji využívá ke kořenění brambor, přidává se do zelí, kapusty nebo k rybám.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.who.int, www.organicfacts.net





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat