Prostreno.cz

Kupovaná pesta jsou slanější než mořská voda

Kdo si oblíbené bazalkové pesto nechce dělat doma, ten si ho jednoduše koupí v supermarketu. Může být stejně tak dobré? To záleží na tom, jestli vám chutná mořská voda!

Máte rádi pesto? Původ této zelené omáčky, jejíž hlavní složkou je bazalka, se klade do severoitalské oblasti Ligurie. Název je odvozen od italského slova pestare, což znamená tlouct nebo mlátit. Tradiční příprava spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři, a to pomocí dřevěné paličky. Následuje přidání dalších surovin, jako je česnek, sůl, parmazán, piniové ořechy a olivový olej. Že na takové zdlouhavé procedury nemáte čas ani náladu? Pak si pesto samozřejmě můžete koupit. Ale tělo vám za něj moc nepoděkuje!

Složení, které nemile překvapí

Že je nebe modré a mořská voda slaná, to vědí i malé děti v mateřské školce. Kolik soli obsahuje? Mezinárodní internetová encyklopedie Wikipedie uvádí, že na každý kilogram připadá přibližně 35 gramů. Zdá se vám to dost? Anebo spíše málo? Tak či tak vás asi překvapí, že výše zmíněné kupované pesto má v sobě oproti mořské vodě soli ještě více. A to jako vážně a bez sebemenší legrace!

Co lžička, to hazard se zdravím?

Prokázal to výzkum britské organizace Consensus Action on Salt and Health (Cash), jejíž členové se zabývají negativními „solnými účinky“ na lidské zdraví. Ti na základě svých poznatků došli k přesvědčení, že jedna porce pesta ze supermarketu obsahuje zhruba gram a půl chloridu sodného, což je, mimochodem, větší množství než jakým se může pochlubit středně velký hamburger z rychlého občerstvení.

Vlastní produkt je zdravější 

„Kupované pesto je vyhledávanou doplňkem, a to nejen k těstovinám. Z dlouhodobého hlediska však jeho častější konzumace může vlivem nadbytku soli zvýšit riziko vysokého krevního tlaku, mrtvice, srdečního infarktu a dalších zdravotních kompikací,“ stojí v tiskové zprávě uvedené studie. Ještě pořád jste k vlastní a „bezpečnější“ pestové výrobě skeptičtí? Není to ztráta času, ale spíše prevence…

Zdroje: www.theguardian.com, www.wikipedia.org, www.actiononsalt.org.uk/UK Salt Reduction Programme/145617.html





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat