Prostreno.cz

Barvy potlačující a stimulující chuť na jídlo

Nádobí, výmalba, prostírání, květiny, ubrousky či závěsy. Jakými barvami se obklopit, abyste potlačili, nebo naopak zvýšili svoji chuť k jídlu? Bílá je zrádná, červená sporná!

Barvy prokazatelně mění stravovací návyky. Vědci se shodují, že právě barvy mají významný vliv na to, jak přitažlivé nebo neatraktivní pro vás dané jídlo je. Neurony v části mozku zvaného hypotalamus, která reguluje chuť k jídlu, totiž na každou z barev reagují odlišně. Víte, který odstín je vaším přítelem?

Když chcete přibrat

Bylo prokázáno, že žlutá barva stimuluje chuť k jídlu, protože se spojuje se štěstím. Jakmile jíte třeba ze žlutého talíře, mozek ve skutečnosti vylučuje více serotoninu, hormonu pro dobrý pocit. To je důvod, proč mnoho restaurací má na stole žluté květy. Podobně to funguje i u svěží oranžové a klidné zelené, jež se považuje za zdravou, ale opak je pravdou. I ona podceňuje vyšší konzumaci jídla, stejně jako „nevinná“ bílá.

Když chcete zhubnout

Existují určité barvy, které udržují chutě pod kontrolou a pomáhají omezovat množství, jež konzumujete. Kdysi dávno, když naši předkové hledali zdroje potravy, vyhýbali se modré, černé a fialové, neboť jídlo v těchto odstínech většinou bylo jedovaté.  Proto si mnoho lidí do ledničky instaluje modré světlo, v naději, že je to odradí od přejídání. Z tohoto pohledu je účinná i růžová, protože má poněkud nepřirozenou barvu a často nutí strávníky myslet na syrové maso nebo umělé konzervační látky. Mezi další barvy, jež působí trochu „nechutně“, patří šedá.

Sporná červená

S červenou je to trochu ošemetné. Zjištění publikované v časopise Appetite trochu míchá kartami. Tento magazín zjistil, že lidé jedí méně jídla, když se oběd či večeře podává na červeném talíři. Možná je tomu tak proto, že rudá rovná se nebezpeční, varování a stopku. Většina ostatních studií však zjistila opačný výsledek a prokázala, že červená je ve skutečnosti barva stimulující chuť k jídlu, proto je oblíbenou barvou restaurací a stánků s rychlým občerstvením. V tomhle sporném případě tedy na vlastní jazyk vyzkoušejte, jestli s červenou sníte méně. Nebo naopak více. Osobní zkušenost je osobní zkušenost.

Zdroje: www.fitday.com, www.appetitemag.co.uk





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat