Prostreno.cz

Tepelně zpracovaná rajčata jsou zdravější

Nemáte chuť na zapečená rajčata? Že raději preferujete rajčatový salát? Když tyto plody jíte syrové, příliš léčivého lykopenu z nich nezískáte. Není to škoda?

Rajčata patří k nejoblíbenější a nejvíce kupované zelenině. Jsou šťavnatá, skvěle chutnají a velice snadno se pěstují. Pro ty, kteří se do zahradničení odmítají pouštět, je nabízí každý supermarket. A jejich zdravotní přednosti? Ty vydají na celou knihu!

Víte, co vlastně jíte?

Určit, zda jsou rajská jablíčka ovocem či zeleninou, je poměrně zapeklité. Jejich zařazení dokonce zaměstnalo i soudy, a to hned několikrát. Poprvé se tuto otázku snažil rozřešit Nejvyšší soud Spojených států v roce 1893. Tehdy měl tento zdánlivě banální problém ekonomické opodstatnění. Podruhé se botanická kategorie těchto plodů zkoumala v roce 2005. O šest let později je za ovoce označil i Evropský parlament. Ale vlastně, není to jedno? Buď jak buď, benefity jejich konzumace zůstávají stejné.

Blaho pro cévy, srdce i pleť

Studie za studií potvrzuje, že rajčata nabízejí velké přínosy proti zánětům i markerům oxidačního stresu. Vykazují také ochranný účinek na vnitřní stěny krevních cév, přičemž představují prevenci rakoviny a pomáhají chránit pokožku před slunečními spáleninami. Přispívají také k regulaci škodlivého cholesterolu a podporují hydrataci. To je jen zlomek výhod, které se připisují obsažené sloučenině zvané lykopen. Zrovna si říkáte, že si z nich uděláte pěkně studený letní salát? Ještě zadržte. Ukázalo se totiž, že rajčata jsou mnohem zdravější, když se jich dotkne tepelná úprava.

Budiž horko!

Pokud zmíněné kulaté přírodní dary jíte zasyrova, mocného antioxidačního lykopenu se z nich uvolní pouhá čtyři procenta, jak praví poznatky studie publikované v magazínu International Journal of Food Sciences and Nutrition. Naopak vařením či pomalým zapékáním se zlepší jeho dostupnost i vstřebatelnost, což v případě půlhodinové přípravy může být až o 164 procent. A to už jsou docela jiná čísla, že? Na jaký recept to tedy vidíte?

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16569044/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22969932/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10050865/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22965217/, www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0115589





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat