Prostreno.cz

Prevencí srdečního infarktu je avokádo

Půlka avokáda v pondělí a druhá třeba ve středu. Co z toho budete mít, když si na něm smlsnete dvakrát týdně? Zdravější srdce a výrazně nižší pravděpodobnost infarktu! Prospěchu se ale dočká i váš zrak a mozek.

Exotické avokádo rozdělilo svět na dva tábory. Zatímco jedni se od tohoto ovoce drží co nejdál, protože je prý nesmírně tučné, druzí si nemohou vynachválit lahodnou chuť i vitaminový nutriční profil. K jaké kategorii se hlásíte vy? Buď jak buď, závěry studie zveřejněné v magazínu Journal of the American Heart Association vás asi překvapí.

Svatý srdeční grál?

V rámci tohoto rozsáhlého třicetiletého výzkumu sledovali američtí vědci 68 tisíc žen a 41 tisíc mužů. Žádný z těchto monitorovaných respondentů neměl na počátku pokusu rakovinu, koronární srdeční onemocnění ani mrtvici. Všichni účastníci v pravidelných časových intervalech podstupovali lékařské prohlídky a vyplňovali dotazník týkající se stravování i běžných životních návyků. Co se po analýze nashromážděných dat zjistilo?

Sláva! Našel se lék, co funguje!

Autoři této studie došli k přesvědčení, že lidé, kteří konzumují dvě porce avokáda každý týden, vykazují sníženou pravděpodobnost infarktu o celých 21 procent. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, co se tomuto cizokrajnému ovoci vyhýbají. Tajemstvím tohoto záhadného jevu je podle nich vysoký podíl zdravých tuků, které kardiovaskulárnímu systému v mnoha směrech svědčí. Zajímavé je i to, že avokádo jakožto prevence srdečních komplikací funguje u obou pohlaví stejně.

„Domníváme se, že každý, kdo chce předejít nepříznivým a život ohrožujícím kardiovaskulárním stavům, by měl do svého jídelníčku zahrnout avokádo. Pro ještě vyšší ochranu doporučuji i snížení přijmu cukru a vyhýbání se zpracovaným potravinám. Užitečný je samozřejmě i pohyb, který kompenzuje zhoubné účinky sedavého života,“ vysvětluje spoluautor zmíněné studie, kterým je americký vědecký výzkumník David Katz. Nabízí se tedy otázka – jaký vztah k avokádu máte vy? Sluší se dodat, že bývá spojováno i s ostrým zrakem, dobrou náladou, pevnějšími kostmi, lepší kondicí krevních buněk a mozkovou vitalitou.

Zdroje: www.marthastewart.com, www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.024014





Celkem 1 komentářů

Miluše Tuchyňová
24.08.2022
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat