Prostreno.cz

Ulovte si léčivé zářijové bylinky

Léto nám sice mává na rozloučenou, ale bylinky jsou v k mání stále. Už se chystáte na kostival, fialku nebo jitrocel? Tyhle medikamenty se budou hodit!

Dny se pomalu zkracují, rána bývají chladnější, děti nastupují do školek a škol… Ano, podzim je zase tady. A ne každý z toho má radost! I vy cítíte lehké náznaky chmur a splínů? Co se jít rozptýlit procházkou na čerstvém vzduchu a cestou posbírat léčivé rostliny, které domácí lékárničce přijdou vhod? V září bývají k mání třeba tyto!

Kostival vniveč nikdy nepřijde

Medunice, kobylí mléko, volský jazyk, pletená kost nebo černý kořen. I tak se lidově říká kostivalu, který se jako alternativní medikament využívá již celá staletí, a to na bolesti svalů i kloubů, trávicí potíže, pomalé hojení ran, záněty či artritidu. A moderní věda proti tomu vůbec nic nenamítá! Tato bylinka se však uplatní i při popáleninách, revmatismu, arteriální hypertenzi, křečových žilách, alergii a nepříjemných bércových vředech. Aktuálně byste se měli zaměřit na kostivalový kořen, tak si na lov nezapomeňte vzít i nějaké to náčiní. Co dalšího nenechat bez povšimnutí?

Fialka se nezdá

V našich končinách se fialka vyskytuje zejména v lesích, hájích, houštinách a příkopech. Sbírá se její oddenek, což je podle botaniků zvláštní druh stonku, který může růst vodorovně, plazivě, popřípadě i kousek pod zemí. K čemu se bude hodit? Violka uklidňuje podrážděné dýchací cesty, přičemž tlumí kašel a chrapot. A to je na podzim přece žádoucí! Kromě toho také podporuje imunitu a poskytuje blahodárný dotek pocuchaným nervům. Doporučována bývá i při chřipce a nachlazení.

Nepodceňujte jitrocel

Září je měsíc jitrocele a vaši pozornost byste měli soustředit na jeho listy. Tak si udělejte pořádné zásoby! Tato rostlina ulevuje v případě astmatu i chronické bronchitidy, přičemž urychluje hojení, představuje prevenci rakoviny a zmírňuje bolesti různého původu. Zároveň podporuje detoxikaci, rozpouští žlučníkové kameny a zlepšuje jaterní i ledvinové funkce. Protože zvyšuje hladinu energie, oceníte ho ve stavech únavy a vyčerpání. Zevním využitím se dá vyzrát zase na akné a otoky. V jaké uzavíratelné dóze jitrocel ubytujete?

Zdroje: www.healthline.com, www.integrativeasheville.org, www.stylecraze.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat