Prostreno.cz

Zdravotní hodnoty kopřivového čaje

Listy kopřivy se pro léčebné účely sbírají od prvního vyrašení do poloviny května, tedy do svaté Žofie, pak už droga obsahuje příliš mnoho dusičnanů. Kdo tak učinil a zásobil se, neprohloupil. Dnes má ve své domácí lékárničce poklad, který kromě jiného zpomaluje stárnutí!

Kopřiva dvoudomá je keř, který pochází ze severní Evropy a z Asie. Jeho vědecký název je Urtica dioica  Rostlina se může pochlubit pěknými listy ve tvaru srdce a tuhými chloupky, které při dotyku uvolňují bodavé chemikálie. Listy, stonek nebo kořen kopřivy lze rozdrtit na prášek, připravit pro tinktury, krémy a čaje. A že je rozhodně o co stát! S příchodem podzimu vás takový kopřivový čaj zahřeje i poléčí.

Vyplavuje škodlivé bakterie

Kopřiva čistí krev, vyplavuje škodlivé bakterie z močových cest a zabraňuje ledvinovým kamenům. K výrobě čaje potřebujete jen pár listů kopřiv a dva šálky vody. Vodu s bylinkou přiveďte k varu, a jakmile se tak stane, hrnec stáhněte z plotny a kopřivu nechte přibližně pět minut odpočinout. Poté odvar sceďte a dle chuti dochuťte, třeba medem. Čaj pijte dvakrát denně.

Ulevuje od alergií

Pití kopřivového čaje je také spojováno se zklidněním ekzémů a dalších projevů alergií, a to díky přírodním antihistaminikům a protizánětlivým vlastnostem, které rostlina má (1).

Krotí bolest při artritidě

Kopřiva se historicky používala k léčbě bolesti a namožených svalů, zejména v souvislosti s artritidou. Kopřivový čaj snižuje zánět a bolest, proto se ho při nepohodlí nebojte povolat!

Řídí hladinu krevního cukru

Kopřiva prokázala některé slibné účinky ohledně redukce hladiny glukózy v krvi. Může pomoci slinivce vytvářet nebo uvolňovat více inzulinu, hormonu, který snižuje hladinu cukru v krvi (2).

Zpomaluje stárnutí

Kopřiva obsahuje silné antioxidanty, jež chrání tělo před stárnutím a poškozením buněk. Mějte ale na paměti, že u citlivějších jedinců může uvedená bylinka vyvolat nežádoucí účinky, kupříkladu průjem či podráždění žaludku. Bez lékařského svolení by s užíváním kopřivy určitě neměli začínat pacienti užívající léky na ředění krve.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963652/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat