Prostreno.cz

Poznejte fascinující účinky oleje z mrkvových semen

Esenciální olej z mrkvových semen má skutečně dlouhou tradici. Už v dávné minulosti se používal k dezinfekci ran a jejich rychlejšímu hojení. Moderní věda zase objevila, že léčí vyrážky i plísňové infekce nehtů.

Není sporu, že některé esenciální oleje jsou v centru pozornosti stále, a to bez ohledu na roční období. Patří mezi ně třeba tea tree, eukalyptus, kadidlo, pomeranč nebo skořice. Pak ale existují i takové, jejichž sláva už vidět tolik nebývá. Jeden příklad za všechny? Je jím olej z mrkvových semen. Ačkoli ho používali už staří Řekové, Římané a Egypťané, kteří si ho nemohli vynachválit, v obchodě si ho všimne jen málokdo. A to je velká škoda, protože se může pochlubit parádními účinky. Osloví vás třeba tyhle?

Stopka plísním

I když mrkvový olej budí dojem kulinářské přísady, určený je pouze k zevnímu použití. V jakých situacích se náramně hodí? Studie zveřejněná v magazínu Journal of Biosciences poukazuje na jeho antifungální výhody, díky čemuž prý dokáže inhibovat růst plísní. Kdyby tedy tahle svízel postihla vaše nehty, což je typický následek léta, neváhejte se na tento prostředek obrátit. Před aplikací na postižená místa ho však nezapomeňte zředit s jakýmkoli jiným nosným olejem – zda to bude kokosový, olivový, jojobový, mandlový či ricinový, to záleží čistě na vás. Co dalšího možná oceníte?

První dezinfekční pomoc při poranění

Ať už se říznete, škrábnete nebo odřete, ránu je dobré důkladně vydezinfikovat, aby nedošlo k zanícení a infekci. Co k tomuto účelu použít? Hádat můžete dvakrát – svěřte svou bolístku „do rukou“ zmíněného mrkvového pomocníka! Prostřednictvím výzkumu publikovaného v časopise Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine se zjistilo, že proti bakteriím působí více než spolehlivě. Zejména pak takovým, které způsobují stafylokokové infekce a syndrom toxického šoku.

Hydratace s léčivým podtónem

V kombinaci s kterýmkoli nosným olejem poslouží ten z mrkvových semínek jako dodavatel hydratace. Tou to ale jenom začíná, neboť je známo, že jeho složky přispívají k léčbě akné, vyrážek, ekzémů a dalších kožních komplikací. A to si přímo žádá o vyzkoušení!

Zdroj: www.wellandgood.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15666536/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769755/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat