Prostreno.cz

Koření zvyšující účinky kurkumy

Kurkuma neboli indický šafrán bývá součástí kari koření. Její účinky na zdraví jsou dechberoucí, jenže mnoho lidí nevědomky nevyužívá celý její obrovský potenciál. Kurkuma by se vždycky měla podávat v páru. S čím?

Kurkuma je žluté koření, které je po celá tisíciletí známé pro své léčivé účinky. Kurkumin, hlavní účinná látka nacházející se v kurkumě, má silné protizánětlivé vlastnosti. Výzkumy naznačují, že kurkumin může pomoci při zvládání oxidačních a zánětlivých stavů, metabolického syndromu, artritidy, úzkosti a hyperlipidémie – poruchy lipidového metabolismu (1). Je také užitečný při zvládání zánětu způsobeného cvičením, ulevuje od bolestí svalů, zlepšuje regeneraci a následnou výkonnost.

Tohle všechno je sice krásné, ale mnoho lidí neví, že samotný kurkumin se obtížně vstřebává do krevního oběhu. Proti tomu se bojuje pomocí piperinu, chemické látky obsažené v černém pepři. Ten zvyšuje biologickou dostupnost kurkuminu až o 2 000 %. Uvedená dvojka je tak schopna efektivněji léčit různé zdravotní neduhy. Jaké?

Úleva od bolesti

Piperin má protizánětlivé a antiartritické vlastnosti a pomáhá znecitlivit specifický receptor bolesti v těle. Tím snižuje pocity nepohodlí. Když se kurkumin a piperin zkombinují, jednoduše vznikne přírodní „pilulka“ proti utrpení.

Prevence rakoviny

Laboratorní studie ukazují, že kurkumin, polyfenol extrahovaný z oddenků Curcuma longa, patří do nejslibnější skupiny bioaktivních přírodních látek, které se hodí při léčbě několika typů rakoviny (2). Studie piperinu prokázaly snížení tvorby nádorů, čímž se inhibuje růst rakovinných buněk. Spojení těchto dvou známých koření je tak mimořádně přínosné nejen pro léčbu, ale také pro prevenci rakoviny. Sluší se však uvést, že kurkumin není imunní vůči vedlejším účinkům, jako je nevolnost, průjem, bolest hlavy a žlutá stolice.

Podpora trávení

Kurkumin se používá při poruchách trávení, protože má schopnost redukovat střevní křeče a plynatost. Piperin zase zvyšuje trávicí enzymy ve střevech a pomáhá tělu zpracovat potravu rychleji a snadněji. Protizánětlivé vlastnosti kurkumy a piperinu obecně podporují zdraví trávicího systému.

Jak podávat?

Uvedené dynamické duo lze přidat do různých jídel, nápojů a smoothies. Lze jím posypat i salát, rýži, maso nebo míchaná vejce. Oblíbeným způsobem, jak do stravy začlenit kurkumu i černý pepř, je kurkumová pasta.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835707/





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat